Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlabo tog med sig utrotningshotade djur

Två billiga sköldpaddor från en afrikansk marknad blev en dyr affär för en Kumlabo.

Annons

Mannen var för några veckor sedan på semesterresa till ett afrikanskt land. Där besökte han bland annat en marknad där man sålde djur av olika slag, bland annat sköldpaddor.

– Det fanns flera hundra sköldpaddor, men det var lite svårt att avgöra vilken art de tillhörde, berättar mannen.

Att det skulle röra sig om en hotad art föll inte Kumlabon in, både med tanke på att de var billiga och att det fanns många av dem.

Via mobiltelefonen surfade mannen in på jordbruksverkets hemsida för att ta reda på vad som gällde om man ville ta med sig djur hem. Där fanns bland annat informationen att man fick ta med sig upp till fem reptildjur utan tillstånd.

Efter det blev det affär på marknaden: två sköldpaddor för motsvarande 100 svenska kronor.

De båda sköldpaddorna följde med hem i en låda. Den nyblivne sköldpaddsägaren var lite osäker på om djuren skulle förtullas, men valde att inte göra det.

Väl hemma i Kumla sökte mannen mer information om sina nya husdjur och kunde konstatera att det var moriska landsköldpaddor. De finns med på en lista i den av EU antagna artskyddsförordningen. Arten är spridd över stora delar av medelhavsområdet och österut till Iran.

– Jag insåg då att jag nog borde ha någon sorts tillstånd för dem, berättar Kumlabon som själv tog kontakt med Jordbruksverket.

Där blev den första handläggare han pratade med väldigt upprörd över sköldpaddsimporten. I senare kontakter kunde man konstatera att Kumlabon inte hade haft för avsikt att smuggla in sköldpaddorna. Likafullt var de införda utan tillstånd och därför polisanmäldes saken.

Polisen beslagtog de båda sköldpaddorna och de finns nu på ett zoo. För Kumlabon återstår nu att betala 30 dagsböter a 70 kronor.

– Det kändes inte alls konstigt när vi var där och vi hade inte köpt sköldpaddorna om vi hade förstått att de var utrotningshotade, säger mannen.

Mer läsning

Annons