Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlaborna kommer med många förslag

Kumlaborna är engagerade i sin ort, det visade inte minst mängden av medborgarförslag som redovisades vid måndagens kommunfullmäktige.

Annons
Här alldeles intill Millennieklockan på Kumla torg föreslår en mc-åkare att det inrättas en parkering för motorcyklar.

På sockeln till Millennieklockan på Kumla torg står det hugget i sten: ”Man måste lära känna det förgångna för att förstå det närvarande och kunna inverka på det kommande”.

Den inskriptionen kan ha inspirerat en mc-åkare att lämna in ett medborgarförslag om en mc-parkering på torget. Han föreslår att en sådan anordnas alldeles intill millennieklockan. En perfekt plats då mc-folket kan ha uppsikt över sin ”hojar” oavsett vilket kafé de väljer att besöka.

Ett annat förslag berör belysning vid pulkabacken i Skogstorp, lägg sedan till en eldstad och backen blir en ännu bättre plats för både privata åkturer och för barnen på den närbelägna förskolan/skolan.

Fler ljusa idéer

Även medborgarförslaget om väg 529 har siktet inställt på belysning. Förslagsställaren anser att den befintliga belysningen på sträckan mellan väg 628 och väg 534 åter bör tändas. Det skulle innebära att viltolyckor och tillbud skulle minska och innebära en större besparing än den nu släckta gatubelysningen genererar.

Ytterligare ett förslag med anknytning till vägtrafiken är samåkning. Förslagsställaren prisar kommunens miljöinitiativ till en pendlarparkering vid vägtorget, men påpekar samtidigt att det skulle kunna bli ännu bättre.

I förslaget för han fram tanken på att kommunens hemsida borde ha ett formulär där man kan anmäla sitt intresse för att samåka.

Oplogad väg

Ett annat förslag gäller gång- och cykelvägen mellan Skogstorp och Sickelsta. Som det är i dag plogas den inte vintertid. Väl medveten om att vägen ligger utanför stadsplanen föreslås att vägen plogas till gagn för motionärer, hundägare och ryttare. I samma medborgarförslag förs önskemål om hundlatriner och ett hundbad i sjöparken fram.

Till fullmäktige kom även ett medborgarförslag om att återanvända gruset som strös ut för att minska halkan vintertid. I förslaget föreslås att gruset som i dag hamnar på deponi i stället renas för att kunna återanvändas kommande vintrar.

Mer läsning

Annons