Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumladagis slogGöteborgs hamn

Flera spektakulära ljussättningar i storstäderna var nominerade - men Svenska ljuspriset gick till Matildelunds förskola i Kumla.

Annons
Lek med ljus och skuggor är också en del ljussättningen på Matildelunds förskola.

- Det var väldigt tuff konkurrens, jag blev förvånad själv att vi vann, säger arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architects AB i Örebro.

I går fick han ta emot det prestigefyllda Svenska Ljuspriset 2010 - enligt Belysningsbranschens jury för "en pedagogisk milstolpe i hur man kan arbeta med ljus på en arbetsplats med barn".

Och det är just att ett rum i en skola ska fungera på så många olika sätt som 

Jonas Kjellander utgått från. Som samlingssal eller ateljé där man ska skapa. En annan gång ska man titta på teckningar som hänger på väggarna - eller samlas i en ring på golvet.

På förskolan i Kumla har han jobbat med ett ljus som går att anpassa - i stället för den vanliga ljusmattan som egentligen kanske passar bäst för städning.

- Tekniken har utvecklats väldigt mycket. Det här är ett första steg - om än blygsamt - att använda ljus på ett medvetet sätt i vardagssituationer och i viktiga miljöer som handlar om barn, säger Jonas Kjellander.

Och det är förstås här som belysningsbranschen skulle vilja att politiker och andra som bestämmer skulle börja satsa lite mer. För medan vuxnas kontor och arbetsplatser allt oftare ljussätts på ett genomtänkt sätt, så har det inte hänt särskilt mycket på skolor och förskolor.

- Inte minst förskoleåldern är ju en så väldigt viktig period av barns liv, säger Jonas Kjellander.

På Matildelunds förskola finns också inslag av experiment och ljus, som projiceringar där man kan göra skuggspel, en camera obscura, ett himmelsrum med bara ett takfönster och dagsljus som strålkastare.

Övriga nominerade till Svenska Ljuspriset:

Göteborgs hamn: Västra Eriksberg, bockkranen, kajer och gångbro

AE-hallen på Stockholmsmässan i Älvsjö

Science Park i Solna, Karolinska Institutet

Välinge Innovation i Viken

Mer läsning

Annons