Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlaelever kan fåsina körkort indragna

De gymnasie- och komvuxelever i Kumla som har fått bil- och lastbilskörkort på felaktiga grunder kan få sina körkort indragna. För att få behålla körkorten kan de bli tvungna att köra upp på nytt – men den här gången på Trafikverket.

Annons
Bild: Pavel Koubek

– Det fanns ett liknande fall för några år sedan då en förarprövare skrev på att han examinerat elever fast han inte varit på plats. Då stoppades körkorten från att utfärdas, säger Sven Hultman, körkortsexpert och jurist på Transportstyrelsen.

Då fick eleverna i stället göra nya förarprov på dåvarande Vägverket, numera Trafikverket.

Även i Kumlafallet kan eleverna bli tvungna att bevisa sina kunskaper på Trafikverket.

– Ja, Transportstyrelsen skulle kunna förelägga de här personerna att avlägga nytt förarprov för att få behålla sina körkort, säger Sven Hultman.

Inte rätt att utfärda körkortNA:s granskning har visat att Kumla kommuns förarprövare utfärdat körkort till eleverna trots att han inte haft rätt att göra det. Dels har körkort utfärdats i förarprövarens namn medan han varit långtidssjukskriven, eftersom han helt enkelt lät andra använda sig av hans inloggningsuppgifter till Trafikregistret. Dels har körkort utfärdats till elever efter att förarprövarens förordnande upphört att gälla.

Läs mer om granskningen av yrkesförarutbildningarna i Kumla i dagens och morgondagens NA. Vill du köpa ett digitalt lösnummer? Klicka här.

Efterlysning: Vad tycker du om körkortsutbildningarna på gymnasiet och Komvux? Vad har du för erfarenheter av buss- och lastbilschaufförer?

Mejla [email protected] eller [email protected]

Mer läsning

Annons