Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlafånge fick gulsot- stämde Kriminalvården

Det finns olika sätt att bli miljonär. Man kan starta eget och jobba hårt, tippa på V 75, ärva en rik onkel – eller varför inte stämma någon.

Annons

Det sistnämnda alternativet låg närmast till hands för den 29-årige Kumlafången som hade drabbats av hepatit C. Sjukdomen kallas i dagligt tal för gulsot och kan orsaka sjukliga förändringar i levern. Många tillfrisknar dock helt och hållet.

Fången hävdade att han smittats under sin tid inom Kriminalvården och att han inte fått någon behandling. Läkaren hade farit med osanning och dolt hur sjuk han var. Dessutom hade flera olika blodprov tagits och han hade fått vänta länge på svaren. Kort sagt, Kriminalvården hade inte tagit sitt medicinska ansvar.

Nu ville 29-åringen ha plåster på såren – och det i form av pengar. Tre miljoner ansåg han vara en rimlig summa att stämma Kriminalvården på. För en tid sedan tog Örebro tingsrätt upp målet och man kan lugnt säga att framgången uteblev för 29-åringen.

Det fanns nämligen ingenting som talade för hans sak. Kriminalvårdens representant kunde visa att 29-åringen visst fått vård. Fången hade heller inte visat upp några sjukdomssymtom och levervärdena var normala. Läkaren hade informerat om att sjukdomen var långt ifrån ofarlig, men betonat att 29-åringens tillstånd var okej.

Och om 29-åringen skulle behöva en annan behandling i framtiden kunde han naturligtvis få det. Det stod honom även fritt att begära en medicinsk bedömning av en annan läkare, så kallad second opinion.

Men framför allt betonade Kriminalvårdens representant en sak: Staten är skadeståndsskyldig i de fall där det kan styrkas att man ”genom fel och försummelse vållat en personskada”. Det var det inte frågan om i det här fallet. Det var inte ens bevisat att han fått sjukdomen under tiden i häktet och fängelset.

Tingsrätten köpte den här argumentationen rakt av. Domstolens kortfattade bedömning i målet kan sammanfattas i en enda mening: 29-åringen hade inte på något sätt lyckats bevisa att det gjorts några fel från Kriminalvårdens sida.

Mer läsning

Annons