Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlafånge fick ringa för att bli utsläppt

En miss vid upplåsningen gjorde att en fånge på Kumla fick sitta inlåst i cirka en timme mer än tillåtet.

Annons

Det var en morgon i maj som händelsen inträffade på en avdelning på Kumlaanstalten. Två anställda delade på arbetet att låsa upp cellerna, men en fånge fick förgäves vänta på att bli utsläppt. Till slut fick han ringa och tala om att han fortfarande satt kvar i sin cell. Då hade det gått cirka en timme.

Trots det hade vakt- och närvarolistorna – där det angavs att samtliga fångar var kontrollerade – redan signerats av en av de anställda.

I en rapport från Kriminalvården står det att det var rörigt på avdelningen den här morgonen. Många fångar ville omedelbart ha hjälp med olika saker när deras celler låstes upp. Trots att personalen inte har möjlighet att hjälpa fångarna kan detta skapa stress och bidra till att fel lättare begås, står det i rapporten.

Att de var två personer som delade på jobbet att låsa upp cellerna kan även det ha bidragit till missen. I tjänstebeskrivningen anges att endast en person ska ha det ansvaret.

Nu får kvinnan som signerade vakt- och närvarolistorna kritik för sitt agerande. Hon anses ha haft ansvaret för upplåsningen.

Resultatet blir att hon får träffa anstaltschefen för ett tillrättavisande samtal. Dessutom ska en kriminalvårdsinspektör hålla ett säkerhetssamtal med henne gällande närvarokontroll och upplåsning.

Mer läsning

Annons