Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlas "tvättstuga" för hundra år sedan

Klädtvätt i sjöparken? Det som låter otänkbart nu var vardag för 110 år sedan.

Annons
Utan centrifugering. De tre bykande damerna Hanna Persson, längst till vänster, Ida Billgren och Augusta Lundberg fotograferades av Kumlafotografen Knut Brydolf i slutet av 1800-talet. Bebyggelsen i bakgrunden ligger utmed det som i dag är Änggatan.

”Opprinninga” - så kallades platsen öster om det som i dag är Änggatan. Där togs vatten från Kumlaåsen tillvara av ortens bykande damer.

Berndt Eliasson i Örebro har skickat in bilden som är tagen av Knut Brydolf, den förste fotograf som hade fast ateljé i Kumla. Han hade ateljé i Kumla från 1897 och bilden är, enligt de uppgifter Berndt Eliasson har, tagen i slutet av 1800-talet.

– Källan finns inritad på gamla kartor från laga skiftet och den låg där den nya Kumla sjöpark grävts fram, närmare bestämt vid den södra parkeringen efter Kyrkogatan, berättar Berndt.

I dag används Kumlaåsens grundvatten, åtminstone en del av det, för att fylla på friskt vatten i sjön som invigdes för jämnt ett år sedan.

Vattnet pumpas upp ur åsen och leds till sjön. I det fortsatta arbetet med att utveckla parken kommer vattnet att mynna ut i en damm som ska fortsätta i en bäck ner till sjön.

Den nya sjön har under varma sommardagar använts för bad trots att den inte är anlagd för att vara en badsjö. Vattenprover som togs för en månad sedan visade att vattnet var tjänligt med anmärkning. Sedan dess har det satts upp skyltar som talar om att man badar på egen risk.

Mer läsning

Annons