Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumlas vatten är bäst i länet

Ahhh! Marcel Minnegal, chef vid vattenverket i Kumla låter sig väl smaka av länets bästa vatten.

Annons
Här i det allra heligaste - filtersalen - vid vattenverket i Blacksta läggs sista handen vid länets bästa kranvatten.

Det har han och de fem i personalen som jobbar vid vattenverket i Blacksta svart på vitt på nu. Vid branschorganisationen Svenskt vattens deltävling i Grythyttan ansåg juryn att Kumlavattnet smakade så bra att det fick en av de 20 platserna i finalen på Operakällaren i Stockholm den 17 november.

”Friskt och stramt med toner av mineraler och skog. Klingar ut i en härlig, läskande känsla” löd juryns omdöme som gav en andraplats i Grythyttan. Bara Årjängs vatten ansågs vara bättre.

– Det blir en smaksak hur det går i finalen. Då är det en ny jury och nya förutsättningar. Jag tror att Kumlas vatten vinner, säger Marcel Minnegal.

”Jättekul”

Med sig till finalen på Operakällaren får han driftsteknikern Paula Tammi som vann lottdragningen vid vattenverket i Blacksta.

– Det här är ju jättekul för oss som arbetar för att få fram så bra vattens som möjligt till Kumlaborna, säger driftsteknikern My Soling som missade chansen till en finalresa då det är hon som har beredskapen då.

Nu är det inte bara Kumlaborna som kan glädja sig åt att ha bra vatten i kranarna för Blackstaverket levererar även dricksvatten till Hallsberg.

Två gånger tidigare har Kumla varit med i kranvattentävlingen, men båda gångerna har de åkt ut så det visslade om det enligt Marcel Minnegal.

Investering

Framgångsreceptet som lett till årets finalplats är en investering på 16 miljoner kronor som gjordes 2006.

– Tidigare var vattnet som vi tar från Tisaren lite svagt gulfärgat av humus, men det har vi lyckats rena bort, säger vattenverkschefen.

Trots glädjen över att göra länets bästa vatten är Minnegal lite avundsjuk på Kumlaborna. Han tvingas nämligen dricka Örebrovatten då han är bosatt i Hovsta.

Mer läsning

Annons