Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgården inte självklar plats för närsjukvård

Landstinget står inför en omorganisation. Tanken är att införa tre eller fyra så kallade närsjukvårdsområden så att vanligt förekommande specialistvård kommer närmare patienterna.

Annons

Det är fortfarande bara på utredningsstadiet - en rapport presenterades för landstingsledningen i förra veckan, se separat faktaruta. Politikerna i Kumla anpassar dock sina planer efter de nya tongångarna. Den har spelat viss roll i tankegångarna för framtidens vårdboende i Kumla, som diskuterades på socialnämndens senaste sammanträde.

– Landstinget har börjat titta på en närsjukvårdslösning i Kumla. Eftersom Kungsgården ägs av landstinget via Länsgårdar, ligger det nära till hands att dessa lokaler kan bli aktuella, säger socialnämndens ordförande Gunnel Kask, (S).

Fakta Närsjukvård

Två utredningar med syfte är att förbättra tillgängligheten och att höja kvalitén i vården är nu klara.

Än så länge är det utredarens förslag som lagts fram. På landstingsstyrelsens sammanträde den 30 oktober kommer en plan för det fortsatta arbetet att presenteras.

Utredaren föreslår att tre eller fyra närsjukvårdsområden med varsin chef inrättas.

Inom varje område samlas all vård som är vanlig i befolkningen, ofta återkommande och behöver finnas nära patienten. Närmast handlar det om psykiatri, geriatrik, rehabilitering och viss intermedicin.

Mer läsning

Annons