Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarngården firadejubileum hela veckan

Kvarngården firar 30 år och har det senaste året tagit steget till att bli en ännu bredare plattform för möten mellan människor i olika åldrar.

Annons
Inget hinder. Hundraåriga Allan Klingberg ser inga anledningar att inte delta i gympapasset. Motion är välgörande både för kropp och själ, menar han.

På Kvarngården i Kumla samsas många olika grupper och aktiviteter. Ofta drar man nytta av denna mix och ser nya möjligheter.

– Tanken är att det ska vara fullt ös i lokalen hela tiden, att det alltid ska hända något så att man vet att man kan gå hit när man vill. Det finns så många ensamma människor som behöver en plats som den här, säger Lilian Edström från Väntjänsten.

Väntjänsten flyttade in i lokalerna tidigare i år, likaså anhörigstödjarna i kommunen. Sedan flera år tillbaka fanns här redan fritidsavdelningen för funktionshindrade.

– Här kan alla träffas, äldre och funktionshindrade. Vi kan samarbeta mellan grupperna och bolla idéer med varandra, säger Jens Larsson från fritidsverksamheten.

30-årsjubileet har firats hela veckan. I måndags var det öppet hus där verksamheterna i huset visades upp och i tisdags var det bingo som vanligt – fast med en liten guldkant.

– I stället för att vinna fem kronor fick man tio, berättar Erik Johansson.

– Ska man festa till det så ska man, flinar Allan Klingberg som just avslutat ett gympapass.

– De ordnar gympa två gånger i veckan som man kan gå på, berättar Allan som bott på Kvarngården i åtta år.

Han tycker att det är ett toppenställe med bra personal. I kväll ska både Allan och Erik gå på den jubileumsmiddag som serveras av en lite udda uppsättning serveringspersonal.

– Det är bland annat kulturchefen och socialchefen som kommer att servera, berättar Lilian Edström.

– Det är 114 gäster och många av dem är personer som ställer upp och jobbar frivilligt. Så nu är det deras tur att bara få vara gäster.

Sittande gympa. Börje Ahlin sträcker ut på gympapasset på Kvarngården. Två gånger i veckan anordnas sittgympa i lokalerna.

Mer läsning

Annons