Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarntorp föreslåsfå en ny anläggning

Kvarntorp är rätt plats för en anläggning för tillverkning av metanol och biogas. Det har sex intressenter enats om.

Annons

Tanken är att använda skogsråvara för att göra bland annat göra drivmedel till bilar och bussar.

– Av biomassan görs en syntesgas och utifrån den kan man sedan göra till exempel metangas eller metanolm, berättar Owe Jönsson, från Eon Gasification Development.

Det första steget mot produktion är att Energimyndigheten ger bidrag till en förstudie där man närmare granskar förutsättningarna för en anläggning.

Fördelarna med att lägga tillverkning i Kvarntorp är bland annat att det är goda kommunikationer dit och att Eon redan finns där genom Sakab.

– Dessutom finns det redan högspänningsledningar och en gammal gasledning in till Örebro, säger Owe Jönsson.

Etablerad marknadFör biogasen finns redan en etablerad marknad. I Örebro, liksom i andra städer, drivs stadsbussarna med biogas och dessutom säljs biogas till personbilar på två ställen i Örebro.

För närvarande blandas etanol i bensinen, andelen är fem procent. Etanolen skulle enkelt kunna ersättas av metanol, så där kan finnas en marknad på sikt.

Bioraffinaderiet i Kvarntorp, som anläggningen skulle kunna kallas, är tänkt att årligen kunna producera 250 MW biometanol och biogas, samt 50 MW värme.

Planer på fler liknande anläggningar finns på flera platser i landet. Eon planerar en på västkusten och Värmlandsmetanol, som är en av de andra intressenterna i förstudien, vill bygga en i Värmland.

Om förstudien faller ut väl så dröjer det ändå ganska länge innan en anläggning kan stå klar.

– Det är ganska långa ledtider för ett sådant här projekt. En anläggning skulle kunna stå klar 2014–2015 om allt går enligt planerna, säger Owe Jönsson.

Förutom Sakab och Eon Gasification är Värmlandsmetanol, Kumla kommun, Structor och Peab med i projektet.

Mer läsning

Annons