Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans första kvinnodagsfirande

Sopplunch, film, teater och mässa stod på programmet när Kvinnor i Svenska kyrkan bjöd in till församlingshemmet i Kumla på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Annons
Vanja Björsson är förtroendevald i kyrkofullmäktige och stolt över att vara en förebild. Kvinnor ska kunna vara med och ta ansvar i samhället tycker hon. Foto: Helena Björk

– Att ta plats och vara högljudd är inte alltid okej för kvinnor, varken i samhället eller i kyrkan, säger arrangören Sussie Westergård.

Hon vill att kvinnor ska kunna vara starka.

Arrangemanget som pågår från klockan 12 fram till kvällen är det första i sitt slag. Sussie har tänkt på det i ett år och är glad att det är i gång.

I entrén välkomnar Irene Blom och visar gästerna in till morotssoppa och bröd. Hon har påverkats av att samhället är ojämställt.

– Löner är en avgörande fråga. Det är mer jämställt fram tills man får barn, då hamnar ansvaret på kvinnorna. Jag var hemma några år och jobbade sedan halvtid. Pensionen jag får nu går inte att leva på. Yngre kvinnor borde driva lönefrågan mer, säger hon.

När soppan är uppäten diskuteras jämställdhet runt bordet: våld mot kvinnor, ekonomi och skilsmässor.

– I sjukvården är männen norm, det forskas mest på män, säger Vanja Björsson.

Hon och Gerd Gullberg Johnson är förtroendevalda i kyrkofullmäktige. Gerd är den första kvinnliga ordföranden både där, och i stiftets Egendomsnämnd.

– Kvinnor ifrågasätts mer när det handlar om ekonomi, vi får inte göra fel.

Mer läsning

Annons