Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogård vandaliserad

En förrådsbyggnad och två gravstenar har vandaliserats på kyrkogården i Kumla.

Annons
Kumla kyrkogård har utsatts för klotter på gravstenar och förråd.

Natten till fredagen utsattes västra kyrkogården i Kumla för klotter. Det har klottrats på den gula förrådsbyggnaden och två gravstenar, var av den ena är drygt 100 år gammal och ett kulturminne som ska bevaras.

– Jag blev bestört och besviken när jag fick beskedet i fredags morse. Det är inte proffs som har gjort det här. Min teori är att det är yngre personer som inte har något annat för sig, säger kyrkogårds- och fastighetschefen Håkan Gransten.

Det mesta av klottret har hamnat på förrådshuset och de skyldiga har bland annat skrivit Satan i olika former och storlekar.

Färgen sitter fastUnder förmiddagen på måndagen var saneringsfirman på plats men redan efter några försök att tvätta bort klottret på förrådshuset konstaterade saneraren Kjell Lundin att det inte går att få bort färgen.

– Vi får blästra bort det. Det kommer ta ett par timmar och sedan få man putsa tre av byggnadens väggar. När det gäller den gamla gravstenen får vi hoppas att färgen går bort på Jesusfiguren.

Klotter i stor omfattningKjell Lundin tar bort klotter nästan varje dag och det här är inte det värsta han har sett men för Håkan Gransten är det tvärtom.

– Jag har aldrig tidigare varit med om klotter i den här omfattningen. Det är straffbart att göra så här och jag önskar att de som har gjort det skulle få ta bort färgen. Jag vill också att de ska förstå vidden av vad de gör. Klotter är en inkörsport till annan brottslighet, avslutar Håkan Gransten med att säga.

Kjell Lundin kommer att tillbringa resten av sin arbetsdag på kyrkogården med saneringsarbetet. Vad slutnotan hamnar på vet ingen av dem än.

Mer läsning

Annons