Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorna engagerar sig för tiggarna

Under hösten har kyrkornas engagemang för tiggarna i Kumla väckts och växt. En av dem som blivit hjälpt, Slavi, reser i dag hem igen.

Annons

I länet har tiggare tidigare främst synts på gatorna i Örebro. Under året har en del dykt upp även i Kumla.

– Under hösten har sju personer funnits här, säger Lars-Inge Larsson, som utsetts av Kumla samkristna råd, KSR, att samordna kyrkornas hjälp till tiggarna eller EU-migranterna som de även kallas.

När togs de första initiativen till att ge hjälp till EU-migranterna i Kumla?

– Vi började prata om det i augusti-september, berättar Lars-Inge Larsson.

Den föreläsning som arrangerade på biblioteket i höstas då Daniel Råsberg, som arbetat med bistånd på Balkan, berättade om tiggarna i Kumla väckte mycket engagemang.

Snart efter föreläsningen inleddes utdelning av mat till tiggarna som skänkts av matbutiker. Två gånger i veckan är det matutlämning i Fylstakyrkans källare dit tiggarna får komma.

– Det var enskilda medlemmar som började, det tar lite längre tid att fatta beslut i kyrkorna och KSR, säger Lars-Inge Larsson.

Genom enskilda initiativ har det också löst sig så att några av tiggarna fått tak över huvudet i före detta Salemkyrkan och några bor hos medlemmar i Saronförsamlingen i Hallsberg.

Nu går KSR går också vidare för att försöka påverka politikerna i Kumla.

– Nu försöker vi få politiker i socialnämnden att engagera sig. Kanske kan de ge stöd så att organisationer kan få möjlighet att jobba med den här gruppen.

Hur tänker ni om att det finns människor bosatta i Kumla som behöver stöd, kontra att ni nu ger stöd åt EU-migranter?

– Vi har lyft frågan i KSR om det finns fler som behöver vårt stöd, till exempel hemlösa eller barn till alkoholister, som brukar kallas glömda barn. Men nu tar vi det här, men det är inte givet att vi bara ska hjälpa EU-migranter, säger Lars-Inge Larsson.

Efter en avslutande julfest i Metodistkyrkan på lördagen, åker i dag Slavi och hans fru hem till Pleven i norra Bulgarien. I tre månader har de tiggt i Kumla.

Slavi har suttit utanför Ica Maxis entré med en pappmugg framför sig. Han kom till Kumla tidigt i höstas och de tre månader som han har rätt att vara i Sverige som ”turist” är nu slut. I dag återvänder han hem.

– Det är mycket bra folk i Kumla, bättre än hemma, säger han som likt många andra tiggare i Sverige tillhör den romska folkgruppen i Bulgarien

De tre kvinnor som kommit tillsammans med Slavi till brödutdelningen i Fylstakyrkan håller med.

– Här behöver man inte vara rädd, säger en av dem.

Några stora summor har de inte fått ihop. Under tidiga hösten plockade de bär som de sålde, efter det blev det tiggande.

– Vi har kanske så vi klarar oss en månad när vi kommer hem, säger Slavi.

Mats Jerlström är en av de frivilliga som brukar vara med vid matutdelningen med mat skänkt från Ica i Kumla. Med tolkens hjälp försöker han luska ut om det finns något sätt Kumlaborna kan ge dem stöd hemma i Bulgarien.

– Ge oss jobb, säger Slavi.

Tidigare har han varit anläggningsarbetare vid vägbyggen, men nu finns inga jobb att få.

Höstmånaderna i Kumla är de första för Slavi som EU-migrant. Om inget jobberbjudande dyker upp i Pleven är han troligen tillbaka i vår.

Läs mer i paperstidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons