Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladugården blev butik

I en gammal koladugård utanför Sannahed frodas inspirationen och handarbetsglädjen. Med 600 tygsorter i lager och gott om plats för förverkligandet av fler idéer har verkligen Raija Larsson och Lilian Berggren hittat något som passar dem.

Annons
Partners. Från att ha varit kollegor inom vården är nu istället Raija Larsson och Lilan Berggren butiksägare.

– De som själva syr går direkt till våra tyger. Men sen händer det ofta att de går vidare till det vi har sytt, för att få inspiration.

Drygt ett år har gått sedan Raija Larsson och Lilian Berggren öppnade butik ute vid Raijas bostad i Rala, Sannahed, och de börjar känna igen kundernas köpmönster.

Även långväga gäster hittar ner längs den smala grusvägen. Nu finns Raijas sadelmössor hos en cyklande ungdom i Spanien och Lilians förkläde i ett kök i Tyskland. Det brukar de båda kvinnorna tänka på med ett leende på läpparna, medan de arbetar i butiken.

– Och hon som var här från Sundsvall häromdagen och blev så förtjust, hur hade hon hittat hit egentligen? säger Lilian frågande till Raija som inte kan ge något riktigt bra svar på det.

Lilian bor i Hällabrottet. Båda har jobbat inom vården, och Lilian jobbar ännu lite extra ibland. Men butiken upptar allt mer av båda deras tid.

– Många andra tygbutiker har slagit igen, i en tid då klädbutikerna säljer billiga kläder gjorda i Kina, säger Lilian som får beställningar på bland annat gardiner och dukar och syr sina populära förkläden där kunden själv beställer trycket på dem. Raijas särskilda specialitet är lapptekniken.

– Jag har sytt hela livet. Min mamma var sömmerska. Och av oss fem syskon är det jag som har fört hennes arv vidare, säger Lilian.

– I min släkt hoppade det över en generation. Det var främst min mormor i Finland som sydde mycket, säger Raija som även är utbildad florist.

– Det finns likheter med det jag gör nu, både vad gäller att se färg och att få jobba med händerna.

Och helt har hon inte lämnat blomsterna. En stor trädgård med växthus skymtar kring boningshuset på andra sidan vägen. Både Raija och Lilian har under sommaren sålt av de egna växterna utanför butiken.

Själva butiken ligger i en ladugård, där tidigare fasttorkat gödsel låg i halvmeterhöga drivor. Med god hjälp av Raijas man K-G Larsson och Lilians man Christer Berggren förvandlades miljön totalt till en rymlig butik med vackert okantat virke i taket och ljus inredning.

– K-G har fortfarande en viktig roll för vår verksamhet- han tar hand om den sociala biten! Det händer inte sällan att han blir sittandes här utanför med männen, medan kvinnorna är inne i butiken, säger Raija.

Utvecklingstankar finns också.

– Vi har börjat arrangera inspirationskvällar där den som vill får komma hit och prova på att sy. En grupp ville aldrig sluta då de väl börjat, säger Lilian.

– Här intill finns min mans garage. Jag hade tänkt mig att övertala honom till att ställa bilen någon annanstans, så kan vi ha kurslokaler där. Förhandlingar pågår. Det kanske tar några år, men jag får nog som jag vill till slut, säger Raija med ett skratt.

Naturligtvis ligger hårt arbete bakom framgången. De jobbar i stort sett alla dagar utom söndag i butiken. Men tack vare att de är två kan de ändå unna sig lite ledigt ibland. Lilian är ensam i butiken den veckan som Raija och K-G reser på semester.

– Vi har aldrig ångrat att vi vågade satsa på det här. Det var en dipp i februari med väldigt lite kunder, men sen gick det uppåt igen och nu känns det som om vi har bra fart framåt, säger Lilian.

Lakan blev hissgardin. Att ett gammalt lakan skapade Lilian denna vackra hissgardin med hästskomönster.
Stort tyglager. Tygerna importeras från USA med tryck från Japan.- Japan är världsledande på att trycka mönster på tyger, säger Lilian Berggren.

Mer läsning

Annons