Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget hopplöst på Vialundskolan, tycker skyddsombudet

Sju heltidssjukskrivna lärare och flera elever som inte deltar i undervisningen. Läget på Vialundskolan är minst sagt bekymmersamt.
– Det känns hopplöst, säger Örjan Lindqvist, lärare på skolan och även huvudskyddsombud.

Annons

NA har tidigare skrivit om de problem på Vialundskolan som Skolinspektionen uppmärksammade efter ett besök där. Till dem hör skolkande elever och dålig lärarbehörighet.

Bilden som målas upp är inte ny. Såväl rektor som lärare har under det senaste året flertalet gånger pekat på en stor resursbrist, med bristande stöd till eleverna som följd. Örjan Lindqvist gick i höstas så långt att han JO-anmälde barn- och utbildningschefen.

Under vårterminen fick Vialundskolan tillfälligtvis två extra tjänster i ett försök att få bättre ordning på skolan. Men med facit i hand verkar inte hjälpen ha nått fram, och till höstterminen finns inte dessa extraresurser kvar.

Inga svar

– Vi har inte fått något svar på varför resurserna dras tillbaka, trots att situationen på skolan inte har förbättrats. Politikerna lyssnar inte på oss och det känns hopplöst, säger Örjan Lindqvist, som skrivit en arbetsmiljöframställan.

Där tar han bland annat upp att sju lärare är heltidssjukskrivna och att fler befaras bli det, på grund av hård arbetsbelastning.

– Jag har varit huvudskyddsombud i 15 års tid och aldrig varit med om så många sjukskrivningar under en och samma vår. Så läget är helt klart allvarligt.

De elever som under våren befunnit sig på skolan utan att delta i undervisningen är främst niondeklassare, men de har även dragit med sig elever från de lägre skolåren på skolan.

– Vi har varken haft tid eller kompetens till att tillräckligt bemöta dessa elever, konstaterar Örjan Lindqvist.

– Vi behöver hjälp här och nu.

Vad krävs för att läget ska förbättras?– Pengar. Att vi blir fler personal på skolan. Vi lärare kan tyvärr inte klona oss och vara på fler ställen samtidigt.

Vad är dina tankar inför höst-terminen?– Ingen tror att problemen kommer att minska. Bland de nya sjätteklassarna som kommer till oss finns det många i behov av särskilt stöd av skilda slag.

Mer läsning

Annons