Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laktostest försvann - intern klagar

Ett blodprov skulle visa om en intagen på Kumlaanstalten inte tål laktos. Men provet försvann.

Annons

Internen har nu skrivit till justitieombudsmannen, JO, och klagat på att han fått vänta flera månader på behandling. Kriminalvården svarar JO att fördröjningen är beklaglig och beror på ett misstag.

Sluppit lidande

Mannen skriver att han sluppit mycket lidande om han inte behövt vänta så länge på medicin. Han började avtjäna straffet i november förra året, då på en annan anstalt. I slutet av året kom han till Kumla.

I brevet till JO skriver han att han redan vid ankomsten till Kumla, i december, beskrev problemen för en läkare och att ett blodprov togs i januari, men att han först i april fick besked.Kriminalvården har svarat att provet togs i januari men inte levererades i tid till laboratoriet. Det innebar att det inte gick att analysera. Sedan ska andra prover ha tagits, men inte något nytt som gällde laktos. Ett nytt laktosprov togs enligt kriminalvården först i april.

Fick tabletterInternen skriver i sitt brev att han först då fick tabletter mot sina problem. Han påpekar också att han under tiden led svårt eftersom maten inte var anpassad för intolerans mot laktos. Han är undrande över att ett prov inte skickas dit det ska och att ingen uppföljning sker förrän tre månader senare.

Kriminalvården hänvisar till ett misstag som gjorde att provet blev oanvändbart och att uppföljningen dröjde.

Ansvariga påpekar också att läkaren tidigt informerade om att det inte är lämpligt för mannen att dricka mjölk, men att själva testsvaret fördröjdes till april.

Mer läsning

Annons