Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång partipolitisk debatt

Debattlustan är stor i Kumla. Den kommunala årsredovisningen ledde till en lång partipolitisk diskussion på måndagskvällens fullmäktigemöte.

Annons

Kvällen började i enighet. Oppositionen gladde sig åt att deras återremitering av överförda budgetavvikelser givit resultat.

Nämnder med negativt resultat under förra året får ta med sig 25 procent av detta till årets verksamhet, mot tidigare sagda 50 procent.

Undantaget är socialnämnden. De tar bara med sig motsvarande 4 procent av underskottet, 600 000 kronor istället för över 12,5 miljoner.

Så blev det då socialdemokraterna, liksom tidigare företrädare för oppositionen, efter att ha tagit del av vilka konsekvenserna skulle bli bedömde att kvalitén inom socialförvaltningen annars inte skulle kunna säkras.

Sedan var kvällen kommen till årsredovisningarna, och därmed var kvällens långa debatt ett faktum.

Oppositionrådet Mats Hellgren (M) skrädde inte orden då han intog talarstolen.

– Kommunen uppvisar ett resultat som skulle tvinga vilken klubbordförande som helst att avgå, kommunen leds av en huvudlös kapten som tappat både karta och kompass. Det verkar som Kumla bestämt sig att göra som Spanien, investera sig ur krisen.

Även Christina Örnebjär (FP) var bekymrad, främst då över bristen av måluppfyllelse. Flera av de saker som tidigare markerats som gult och därmed påbörjade ha nu övergått till att markeras med rött då målen inte uppnås.

– Grönt för ett fåtal saker, däribland arbetet med att bli 25000 invånare. Ändå lägger S där en egen motion om att tillsätta en strateg. Samtidigt är flera saker inom skolan och vården rödmarkerade. Vad har ni för konkreta tankar för att komma till rätta med detta?

Katarina Hansson (S) var först upp i talarstolen för att bemöta kritiken.

– Den börda som regeringen tidigare bar har skjutits över på oss kommuner. Det tycker även flera borgerligt ledda kommuner. Vi socialdemokrater vill ändå vara modiga och göra både och, att bli fler och satsa framåt samtidigt som vi tar ansvar för det vi har.

Många replikskiften följde därefter. På grund av att timmen blev sen sköts svaret på moderaten Margareta Engmans interpellation om ridskoleverksamheten upp till nästa fullmäktige.

Åsa Eriksson

019-15 54 42

[email protected]

Mer läsning

Annons