Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långvarig budgetdebatt

Då beslut om budgeten togs på måndagskvällens kommunfullmäktige var de nya medlemmarna mestadels tysta, och de äldres resonemang lätt att känna igen från tidigare.

Annons
Sverigedemokraterna var nya i fullmäktige. Jan Spiik var ensam företrädare, då Niklas Johansson avsagt sig partiets andra mandat.

– Debatten är som den brukar vara, och den för inte framåt.

Orden, som väl sammanfattar en stor del av fullmäktigemötet, yttrades av socialdemokratiska kommunalrådet Annica Eriksson. Debatten var då inne på slutet av den tredje timmen, och nye fullmäktiges ordförande Mårten Blomquist bekymrades över att talarlistan blev allt längre.

Kommunens låntagande för att bygga badhus, var vid sidan av skolorna det största diskussionsämnet.

Bad istället för skola

– Flera faror hotar i framtiden. Kumla kommun har gått från att vara lånebefriad till att ha lån på 130 miljoner, och gjort satsningar på bad och park istället för vård och skola, sade oppositionens Mats Gunnarsson (Mp).

– Det får inte bli ett självändamål att växa. Det var inte badhus och bibliotek som fick mig och min familj att flytta hit. Vi måste satsa på pedagogiken, erbjuda ett bra innehåll i våra fina skollokaler, sade Christina Örnebjär (FP), som senare under kvällen återkom till skolan med att säga att lärare ringer till varandra och gråter för att de inte orkar med sin vardag.

Beskylldes för att svartmåla Kumla

Socialdemokraterna Lennart Eriksson och Dan-Åke Moberg (S) beskyllde båda vid ett flertal tillfällen oppositionen för att svartmåla Kumla.

– Likt förbannat har 170 nya kommuninvånare flyttat hit under året, det tycker jag är bra! Jag vill också poängtera att vi prioriterar vård och skola men att det inte enbart handlar om pengar, det kan vara annat som behövs för att uppnå förbättringar, sade Dan-Åke Moberg. Partikamraten Katarina Hansson återkom till detta då hon förde fram organisation och arbetsledning som viktiga faktorer i förbättrandet av skolan.

Jan Spiik, (SD), deltog för första gången och under tystnad hela kvällen. Han var ensam ledamot för partiet efter att Niklas Johansson avsagt sig sin plats.

Per Holm (KD) var flitigt uppe i talarstolen under kvällen och hade föga förvånande för det mesta en annan uppfattning än den socialdemokratiska majoriteten.

Mer läsning

Annons