Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs skolchefens brev om avgången

UPPDATERAD. – Jag tyckte vi var på rätt väg, och jag går rakryggad härifrån med känslan att jag ändå försökt driva på utvecklingen framåt under den korta tid jag varit här.
Så säger Mait Walderlo, avgående barn- och utbildningschef.

Annons

Enligt henne har inga diskussioner förts med henne och inga klagomål på hennes arbete framförts. Hon blev den 2 april inkallad till Ulla Lundholm, och fick då beskedet att hon inte var tilltänkt som barn-och utbildningschef framöver. Ulla Lundholm har även till NA uttalat kritik mot den organisation som Mait byggt upp.

– Men någon sådan kritik har inte framförts till mig. Jag tror på den organisation jag skapat och jag tycker vi har en kompetent förvaltning, säger Mait Walderlo.

Förre skolchefen Leif Lindström avgick för tre år sedan under liknande omständigheter, då kommunledningen sa sig tappat förtroende för honom. I en intervju i NA berättade han om sin tid i Kumla, under rubriken ” Tuffa spelregler när S styr i stadshuset”.

Mait Walderlo kände till detta när hon började. Då ville hon blicka framåt, men nu säger hon sig förstå mer av det som framfördes i den intervjun.

Hon tar strid för att hennes avsättande inte har gått rätt till, och på torsdag får Anders Svärd, ordförande för kommunrevisionen, ett brev angående detta.

Så här säger några av de NA talat med angående att skolchefen slutar:

Per Berneståhl, kvalitetsutvecklare på förvaltningen:– Det är svårt att följa logiken i att hon skulle ha för stort fokus på verksamheten, eftersom det är just det som behövs i ett läge där inte alla våra elever får det de har rätt till. Det har varit många byten av förskolechefer och rektorer under de senaste åren. I detta läge är det viktigt med kontinuitet.

Mirjam Blomberg, Kulturskolechef:– Det är tråkigt att Mait slutar. Jag tycker hon har utfört det hon är anställd för att göra. När det inte passar längre får hon gå, liksom den förra. Det är kortsiktigt tänkande.

Karin Åhman, samordnare för Familjens hus:– Jag liksom många med mig blev väldigt förvånade. Hon har starkt bidragit till utvecklingen framåt, inte minst i att arbeta tidigt och förebyggande med barn och ungdomar. Det här är en förlust för Kumla.

Andreas Kjellén, skolpsykolog:– Hon har varit en mänsklig chef med en otacksam uppgift. Få personer skulle nog vilja byta roll med henne. Det är tråkigt och olyckligt att hon slutar, och med så kort varsel.

En person som inte vill ha med sitt namn säger:– Hon har gjort allt för verksamheten, och det är det som är felet.

På lärarnivå, för vilka bland annat Per Hellström som ordförande för Lärarförbundet är språkrör, är inte stödet för Mait Walderlo lika stort.

– Hon har varit osynlig för oss, och svår att nå. Hennes idéer har inte nått ut i verksamheten. Vi märker inget av det utvecklande av verksamheten som hon och hennes stab påstår sker.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) hänvisar nu hanteringen av Mait Walderlos avgång, till personalchefen och tillförordnade kommunchefen Ulla Lundholm.

– Så är uppdelningen, att kommundirektören för de samtalen med de anställda.

Men det är ju du som ks-ordförande som har det yttersta arbetsgivaransvaret?– Jag håller mig informerad via Ulla. Som politiker ska man inte ta de samtalen med de anställda.

Ulla Lundholm i sin tur säger att hon visst haft samtal med Mait Walderlo.

– Självklart fattar vi inte sådana här beslut bara rakt upp och ner. Jag har haft ett antal samtal med henne som ledde till att hon ville sluta sin tjänst, säger Ulla Lundholm.

Det är inte första gången som kommunanställda hör av sig till NA om att de fått plötsliga besked om uppsägningar från dig?– Det är inte min bild av vårt sätt att arbeta. Om Mait och andra har en annan uppfattning så kan jag bara beklaga det.

Se även länkad artikel med kommentarer av Stefan Svensson (S), ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Läs mer i torsdagens NA, eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons