Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsarna reagerade på ny kaffestuga

– Vi vill testa var gränsen går.
Det säger Gertrud Åstrand, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, angående den kaffestuga som man vill bygga på Kvarntorpshögen.

Annons

NA skrev i onsdagens tidning om kultur- och fritidsförvaltningens visioner om en kaffestuga på Kvarntorpshögen för tio miljoner kronor.

Läsare har reagerat på att det är mycket pengar, och ställt sig frågande till satsningen.

– Jag vill igen poängtera att det här inte är pengar som vi fått, utan som vi bara lagt in ett äskande om. Som tjänsteman finns möjlighet att ta i rejält och testa var gränsen går, sedan är det upp till politikerna att bestämma vilka pengar vi till slut får att förfoga över, säger Gertrud Åstrand.

– OM pengar avsätts är det inte enbart kaffestugan i sig som kostar, de speciella markförhållandena på platsen gör att säkert en hel del pengar kommer att gå åt till bara förprojekteringen.

Stort värde

Kvarntorpshögen anses ha ett stor värde, inte bara för konstintresserade utan även för sin historiska bakgrund och som plats för rekreation. Oavsett utformning så ser man det på förvaltningen som högprioriterat att en ny kaffestuga byggs, med tillhörande toaletter.

– Det känns fattigt att inte kunna erbjuda tak över huvudet till fler än tolv personer, när en busslast av besökare kommer en regnig dag. Att som vi gör i dag hyra in bajamajor och hålla dem rena är inte heller gratis. Till detta kommer Boverkets nya krav på handikappanpassning. Rullstolsburna personer kommer inte in i den stuga som finns i dag.

Enda inkomstkällan

Det har talats om att börja ta inträde av den som vill åka upp på högen, men hittills har det fallit på att det är svårt att genomföra rent praktiskt. Kaféförsäljningen är därför den enda egentliga inkomstkällan från dagens besökare.

– Med en ordentlig frysdisk och utökat sortiment skulle försäljningen kunna öka och därmed även intäkterna, menar Gertrud Åstrand.

Är det verkligen så många som 30 000 personer som besöker Konst på hög? Och hur gör ni för att räkna antal besök?

– Det är en uppskattning, men alls ingen siffra tagen ur luften. De gånger vi har särskilda evenemang, guidade turer och busslaster är det så klart enklast att räkna besökarna, men Kvarntorpshögen är välbesökt hela säsongen. Åk upp vilken kväll som helst i veckan- det står alltid bilar där.

En så kallad ecco counter, som elektroniskt räknar antalet besökare, har provats i trappen upp till högen. Hittills har den inte fungerat som planerat. Men det finns planer på att använda en liknande även vid vägen, för att på ett än mer säkrare sätt kunna räkna antalet besökare.

Mer läsning

Annons