Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledningen kan bytas ut 

– Är kritiken mot Trafikcenter korrekt måste ledningen bytas ut.
Det säger Ola Karlsson, andre vice ordförande i Länstrafiken Örebros styrelse efter Länstrafikens styrelsemöte i går.

Annons
Ledningen kan byt utbytt efter NA:s avslöjanden om Trafikcenter i Kumla.

Ansvariga för Trafikcenter i Kumla frågades i går ut av Länstrafikens styrelse, efter NA:s granskning.

– Kritiken mot Trafikcenter känns trovärdig. Nu måste en oberoende granskning vända på alla stenar, säger Ola Karlsson, andre vice ordförande i Länstrafiken Örebros styrelse.

På styrelsemötet redogjorde Christer Svensson och Thage Arvidsson – vd respektive styrelseordförande i Trafikcenter/Scantec AB – även för Trafikcenters styrelsebeslut i måndags: att låta ett externt revisionsföretag granska den egna verksamheten.

– Vår styrelse är enig om att rätt åtgärder är vidtagna. Nu avvaktar vi vad revisionen kommer fram till, säger Mårten Blomqvist, styrelseordförande i Länstrafiken Örebro, som äger Trafikcenter.

– Det viktiga är att det blir en bra granskning, men före sommaren borde den i alla fall vara färdig, tillägger han.

Ola Karlsson tycker att mötet gav flera viktiga besked:

– Svensson och Arvidsson tycker uppenbarligen inte att den kritik som riktats mot verksamheten före NA:s granskning var så allvarlig att den behövde föras vidare till Trafikcenters eller Länstrafikens styrelse. Revisionen får visa om den bedömningen var riktig. Enligt vd finns inte heller något mer som kan leda till ny kritik. Vi får hoppas att det är så.

Ola Karlsson betonar att revisionen inte bara ska utgå från NA:s artiklar:

– Man måste också ta hänsyn till de uppgifter som styrelsen nu fått från andra håll, och till den formella tillsyn som pågår på Transportstyrelsen och Skolinspektionen.

Han ser helst att revisionen kan redovisas på Länstrafikens bolagsstämma den 28 april.

– I den årsredovisning som läggs fram då måste vi signalera till våra ägare att det finns risk för framtida problem för Trafikcenter som kan innebära extra kostnader. Omfattningen vet vi inget om än, men vi måste flagga för det så att ägarna slipper obehagliga överraskningar.

– Det är också viktigt att så snart som möjligt kunna ge den egna organisationen besked. Så länge granskningen pågår är påfrestningarna stora på personalen.

Om revisionen visar att kritiken mot Trafikcenter är korrekt krävs åtgärder, menar Ola Karlsson:

– Då måste man byta ledning på Trafikcenter. Något annat alternativ ser jag inte.

Mer läsning

Annons