Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande landsbygd i Hardemo

Nybyggnation av bostäder i Hardemo är ett återkommande diskussionsämne för politikerna i Kumla. Nu kommer det snart finnas lägenheter att hyra, men där privatpersoner istället står bakom initiativet.

Annons
Under renovering. I vår ska det före detta ålderdomshemmet i Hardemo stå inflyttningsklart. Då kommer där att finnas tre lägenheter för den som vill bo lantligt utan att behöva äga ett hus.

Först lantgården i Glippsta. Sedan prästgården och ålderdomshemmet. Familjen Born, med Mikael och Helena och deras söner Markus och David, har under sina tio år i Hardemo kommit att bli ägare till allt fler fastigheter.

– Jag gillar det estetiska med hus. Och att förvalta dem och göra i ordning allt så att det blir riktigt tiptop, säger Mikael Born.

Vi sitter på hans kontor, inrymt i den nybyggda flygelbyggnaden på lantgården i Glippsta. Huset är bas för företaget Born och Linell, som säljer förpackningar till dagligvaruhandeln i Mellansverige. Förutom Mikael och Helena finns sex anställda.

När man ser ut över fälten mot öster ligger prästgården och det före detta ålderdomshemmet i blickfånget uppe på Hardemo-åsen.

– Prästgården köpte vi sommaren -09 och vi hyr nu ut huset till en familj. Ålderdomshemmet köpte vi i höstas. Det var turliga tillfälligheter som gjorde att husen blev till salu just nu när vi ville köpa.

Ålderdomhem fram till 1953

Ålderdomshemmets putsade stenhus byggdes i början av 1900-talet och fungerade som hem för äldre fram till 1953. Sedan dess har det varit privatbostad.

Renoveringsbehoven var stora då Mikael och Helena köpte det.

– Våra hantverkare började med att byta taket, där det regnade in på sina håll. Sen kom ju vintern så snabbt så då stannade jobbet upp, men längre fram i vår räknar vi med att lägenheterna ska stå klara.

Huset är tänkt att inrymma en stor femrummare på ovanvåningen och en trerummare och en tvårummare på nedre plan. Flera intressenter har redan hört av sig.

– Det är bra för inflyttningen till Hardemo att kunna erbjuda lägenheter. . Jag kan även tänka mig att det finns de här i trakten som gärna vill bo kvar när de blir äldre och då kan byta huset till en lägenhet.

Vacker natur

Mikael talar gärna och varmt om den vackra naturen i Hardemo och om smidigheten som företagare att bo lantligt men ändå nära motorvägen. Han är med i styrelsen för Hardemokommittén, som arbetar för att göra Hardemo attraktivt.

Till frågor som de driver hör att ta fram tomter för den som vill bygga hus på orten, förbättrad kollektivtrafik och att det ska bli en gång-, cykel- och ridväg vid sidan av länsvägen genom Hardemo.

– Det som själv fick oss att flytta hit var skolan som finns här. Den är väldigt fin och våra söner fick god ro att lära sig när de gick där.

Mikaels framtida bild av Hardemo är en levande landsbygd, gärna med nybyggda hus men inte så tätt att den med vana av att ha gott om utrymme omkring sig störs av grannar.

Förvaltare. Mikael Born tycker om att förvalta och renovera äldre hus.- Det är mitt sätt att bidra till att Hardemos och Kumla kommuns befolkning kan öka.
Säteritak. Den nybyggda flygelbyggnaden har sin förlaga från Sörby gård strax söder om Marieberg.- Jag tyckte huset där var så vackert och tänkte att jag tvunget måste ha ett likadant! säger Mikael.
Förändrad gårdsbild. Huvudbyggnaden i Glippsta fick sällskap av en flygel efter att Mikael och Helena Born flyttat dit.
Lager. Företaget Born och Linell AB leverar förpackningar till dagligvaruhandeln i Mellansverige. Lagret finns vid gården i Glippsta där Stefan Linell är ansvarig.
Plats för odling. På ålderdomshemmets baksida fins en stor tomt med plats för att odla grönsaker och annat. Det lilla huset har varit hönshus och ska nu renoveras även det.
Väggpanel. Bröstlister i trä med väggpanel på ovanvåningen av det före detta ålderdomshemmet.
Öppen spis. Ett hemtrevligt inslag i tvårumslägenheten är en öppen spis.
Blivande femrummare. Ovanvåningen kommer när den är klar att erbjuda en rymlig femrummare.
Träräcke. Trappen upp till övervåningen i ålderdomshemmet ska få finnas kvar med bevarade detaljer.

Mer läsning

Annons