Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Maria-anmälan frånLärkans gruppboende

Vården av en kvinna på Lärkans gruppboende i Kumla anmäls till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Annons

Anmälan görs på grund av fördröjd diagnos.

Kvinnan, som är förståndshandikappad, ramlade i juni. Vänster knä var ur led, men kvinnan kunde åka hem från sjukhuset samma dag. Hon hade i början väldigt ont i sitt ben och fick smärtstillande.

Under hösten blev kvinnan bättre men inte helt bra. Personalen på boendet har varit i kontakt med sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut som gjort bedömningar vid olika tillfällen.

Läkare kontaktades först i december då benet var svullet och rött. Röntgen visade en gammal lårbenshalsfraktur.

Det kan inte uteslutas att den uppkommit vid fallet i juni, skriver medicinsk ansvarig sjuksköterska som är den som lämnat in anmälan.

Enligt personalen har kvinnan ramlat vi flera tillfällen efter det första fallet i juni men de har inte sett att kvinnan försämrats efter dessa fall. Kvinnan väntar nu på operation av höftplastik.

Det har vid utredningen framkommit brister i samverkan mellan de olika inblandade. Under hösten har endast en vårdplanering genomförts men problemet med benet togs inte upp vid det tillfället. Personalen på boendet tycker inte att de fått gehör när de framfört kvinnans problem och en sjuksköterska tycker inte att hon fått signaler om att det finns ett problem.

Mer läsning

Annons