Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv ur askan - nu lägger de branden bakom sig

Elden tog nästan hela Bullerbyn. Ett bostadshus räddades med någon minuts marginal, men två familjer förlorade sina hem. Två månader senare har de lagt den otäcka branden bakom sig och planerar för att bygga upp det som lågorna slukade.

Annons
Elden för svår. Husen var övertända när brandkåren kom och det gick inte att rädda dem.

Klockan är strax efter åtta på söndagskvällen. Åsa Sandholm tittar ut från sovrumsfönstret på andra våningen och blir förskräckt. Hon ser att det ryker kraftigt från uthuset och ropar till maken Claes en trappa ned.

– Jag skrek att han skulle ta med brandsläckaren, säger hon.

Han hämtar brandsläckaren och springer ut på gården.

– Från det du ropade tills jag var på plats tog det kanske 45 sekunder. Då var det övertänt upp till taket, säger Claes Sandholm.

Hon springer också ned och båda inser omedelbart att en liten brandsläckare inte rår på den eld som nu rasar i uthuset. Att lågorna skulle nå bostadshuset tror de däremot inte.

– När jag larmade brandkåren gick jag till och med in med telefonen och lade in den, säger Åsa Sandholm.

Grannens dotter Frida kommer samtidigt hemspringande och berättar hysteriskt att det brinner hos Åsa och Claes.

– Jag tänkte att det kan väl inte vara så farligt och går runt vårt hus och ser lågor som slår över taket på uthuset, säger Jenny Rosander Nordh.

Hon rusar till stallet, som hänger ihop med det brinnande uthuset, för att ta ut två hästar. Maken Andreas kör undan bilarna från gårdsplan. Ingen av dem tror för ett ögonblick att elden ska sprida sig till deras bostadshus 40-50 meter bort.

Blev låst

– Inte husen. Det var ofattbart. Då hade man försökt att rädda någonting, säger han.

I den hårda vinden blir lågorna rena eldstormen. På fyra minuter är stallet övertänt. Claes Sandholm minns att han en stund senare gick in i bostadshuset. Då tjöt de fyra brandvarnarna, hettan var olidlig och det brann redan i vardagsrummet.

– Då var jag helt låst. Vad ska jag göra? Jag tänker att brandkåren är här nu, så de kommer att rädda huset. Jag ser min plånbok och bilnycklarna och tar dem. Jag ser Åsas handväska, men jag tänker att brandkåren räddar huset, så den tar jag inte nu, säger han.

Kort därefter pratar Claes med en brandman. Det brinner kraftigt. Elden fullkomligt slukar huset.

– Det brann så det vrålade. Jag såg framför mig att det skulle brinna i en timma. Det höll i tre minuter. Sedan sa det poff och det rasade ihop. Det fanns inget kvar, säger Claes Sandholm.

Maktlös

Samtidigt slår lågorna in över Nordhs hus. Brandmännen hjälper dem att rädda några småsaker från bottenvåningen. Bröllopskorten, fotografier, en dator och passen.

– Vi fick ut några småsaker. Claes och Åsa ingenting, säger Andreas Nordh.

Deras hus är äldre och byggt av timmer. Det brinner långsammare, men är obönhörligen förlorat.

– Man var maktlös. Det var en hemsk känsla, säger Andreas Nordh.

Den tredje grannens garage fattar eld, men boningshuset lyckas brandmännen att rädda.

– De sa att det var med 30 sekunder eller kanske en minuts marginal. Det var en tuff brandman som var där och sprutade vatten på huset när de slog lågor emot honom från garaget som brann ned, säger Andreas Nordh.

Mitt i kaoset lyckades båda familjerna ha koll på var deras barn var.

– Jag sprang fram och tillbaka tröstade barnen, och tänkte att det här är inte sant, berättar Jenny Rosander Nordh.

Familjerna var kvar till någon gång efter midnatt. Deras hem var borta, men de hade någonstans att bo ändå.

Insamling på Facebook

– Många ställer upp. Kompisar och släktingar ställer upp med boende och kläder. Det har även gjorts en insamling på Facebook. Det är ett otroligt stöd, säger Andreas Nordh.

Dagen efter var det skolavslutning. Trots det som hänt grep de tag i vardagen.

– Vi hävde oss iväg direkt när de öppnade i Marieberg för vi hade inga kläder. Frida bytte om på Kapp-Ahl och sedan åkte vi på skolavslutning, säger Jenny Rosander Nordh.

Två familjer var hemlösa, men det löste sig nästan mirakulöst fort. Det fanns två hus till salu inte mer än ett par hundra meter från brandplatsen. De fick hyra var sitt.

– När vi stod och tittade på hur det brann började vi prata om att de här husen var till salu, och att man kanske kunde få långtidshyra, säger Jenny Rosander Nordh.

– Den vi hyr av passerade jag på vägen dagarna efter och han hade hört vad som hänt. Vi hörs i morgon sade han och dagen efter fick vi hyra. Det hade vi inte räknat med direkt, säger Claes Sandholm.

Bullerbyn

Det är på dagen två månader efter den svarta natten. I dag kan de trots allt vara tacksamma för att det inte blev värre än vad det blev. Elden spred sig inte till fler hus och ingen blev kvar i lågorna.

– Vi hade tur mitt i allt, eller tur kanske man inte kan säga, men det gick bra för alla. Tänk om vi hade förlorat en människa, säger Andreas Nordh.

De har berättat om branden för många och pratat om det själva. Familjernas gemenskap har varit en styrka.

– Vi kallar det för Bullerbyn. Vi är tre familjer med barn i samma ålder och vi umgås jättemycket och är väldigt tajta. Träffas och käkar varje kväll, så ingen var ensam, säger Andreas Nordh.

– På något sätt är det nog lite kroppens försvar och man hamnar i en overklighetskänsla. Man landar i att det inte har hänt och man sitter inte och bölar hela tiden, säger Claes Sandholm.

– Det kommer och går, säger Jenny Rosander Nordh.

Det som har hänt går inte att påverka. Framtiden är däremot oskriven, men absolut inte oplanerad. De förlorade husen ska byggas upp. En ritning över gårdarna visar hur det kan se ut igen. Det står Bullerbyn 2012 på den. Familjerna har haft bra stöd hittills från försäkringsbolagen och kommunen och de hoppas att den hjälpen fortsätter även framöver.

– Man sitter inte handlingsförlamad för grejerna som försvann. Man tar sig fram i vardagen ändå. Jag känner att det är en livserfarenhet att även om det händer en sådan är stor grej, så tar man sig ändå framåt, säger Claes Sandholm.

Se webb-tv från branden genom att klicka här eller på länken till höger.

Stod kvar. Ett av tre boningshus hus klarade sig sedan brandmännen lyckades spruta tillräckligt med vatten på det för att hålla elden borta.
Ett hus kvar. Brandmännen lyckades ljuta tillräckligt med vatten i tid på det sista huset för att elden inte skulle få tag i det. Det klarade sig med någon minuts marginal.

Mer läsning