Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lopp ska locka nya motionärer

Den 22 oktober arrangeras den årliga halvmaran i Kumla. Initiativtagaren Roberth Gyllberg vill uppmana alla som vill vara med att snarast möjligt komma igång och röra på sig.

Annons

För femte året i rad arrangeras den 22 oktober ”Kanske inte världens hårdaste halvmarathon”, KIVHH. Loppet på 2,1 mil har börjat bli väletablerat och känt inom löparkretsar.

På gott och ont, tycker initiativtagaren Roberth Gyllberg.

– Det här får inte bli som alla andra lopp. I alla fall är inte jag intresserad av att driva något som bara lockar de redan etablerade löparna, då erbjuder jag hellre någon annan löparklubb att ta över, säger Roberth Gyllberg.

Grundtanken med loppet har hela tiden varit att nå de människor som är för stillasittande i sin vardag. Att KIVHH ska vara en sporre till att komma igång med motion.

Vill nå de andra

– Vi har allt fler duktiga löpare som klarar en halvmara hur lätt som helst och de är givetvis varmt välkomna till vårt lopp. Men vi vill framför allt nå ut till är de andra, de som finns långt bak i leden av deltagare.

När en grupp arbetskamrater som tidigare sett det som omöjligt att klara att springa eller för den delen gå loppet, trots allt passerar mållinjen, känner sig styrkta av sin bedrift och återkommer till nästa år – då känner Roberth Gyllberg att han lyckats.

Löparna möts på vägen

– Ingen ska behöva skämmas. Det finns en övre tidsgräns på fyra timmar för att genomföra loppet och då hinner man i mål även om man promenerar i rask takt. Vi vill inte heller gå ner i banlängd som det inkommit förslag på. Alla klarar att ta sig runt de 2,1 milen, det gäller bara att börja träna i tid inför loppet.

Inte heller förslaget om att erbjuda en mer varierad bansträckning ser Roberth Gyllberg som aktuellt. Banan är medvetet lagd så att deltagarna möts flera gånger efter vägen:

– Man ska heja fram varandra under loppet. Vår bansträckning gör att de som ligger först och sist möts flera gånger. Alla som kommer i mål är vinnare – speciellt de som gör sin första halvmara.

En extra morot till att delta är att alla pengar som kommer in från anmälningsavgifter skänks till välgörande ändamål.

Fotnot: Mer information finns på www.kivhh.se

Mer läsning

Annons