Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösa konturer i sex år gammal vision

3 miljarder kronor. Så mycket är Kumlas vision om att bli 25 000 invånare år 2025 beräknad att kosta. Men ännu finns inte någon projektplan eller budget klar.

Annons

”25 000 invånare år 2025”. Det är en slogan som följt Kumla de sista sex åren, sedan den myntades av Dan-Åke Moberg, (S), i en motion.

I våras fick den svidande kritik av revisionsbyrån KPMG. Bland annat tyckte de att visionen ännu inte innehåller några specificeringar av kostnader, att den kommit till utan några dokumenterade analyser och att den saknar en bredare förankring.

Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, vänder sig emot rapportens utformning.

– En revisionsrapport ska revidera vad vi gjort hittills, men denna är skriven på ett annorlunda vis och tar också sikte framåt. Det tycker jag är fel, säger Katarina Hansson.

KPMG tycker inte att processen kring Vision 2025 präglats av full öppenhet i enlighet med vad kommunallagen säger, och att det finns oklarheter i olika dokumentets offentligmässiga status. Katarina Hansson ”försvar” mot det är att man måste vara ödmjuk mot processen:

– Det är en vision, en process, som ska leda framåt mot ett mål. En process innehåller alltid frågor som föder nya frågor. I förhållande till det så tycker vi att det finns en strategi och en tydlighet utåt mot verksamheten och våra kommuninvånare.

Någon specifisering av de 3 miljarderna finns inte framtaget än.

– Vi måste först få klart med en projektplan. Den jobbar vi med just nu och hoppas kunna presentera under hösten. Steg två blir att ta fram en budget, säger Ulla Lundholm, som i sin nya roll som kommundirektör nu är den som är ytterst ansvarig för projektet.

Vad grundar sig summan 3 miljarder på?– Det kan jag inte riktigt svara på. Summan ska nog ses som en väldigt ungefärlig uppskattning.

Oppositionen vänder sig liksom KPMG mot att arbetet med Vision 2025 inte har tillräcklig öppenhet. Oppositionsrådet Christina Örnebjär (FP), med flera, reserverade sig mot den delen av beslutet i kommunens yttrande.

– Jag kan bara hålla med revisionen om för dålig öppenhet och transparens. Det är inte för inte som vi har skrivit motioner om tydligare protokoll eftersom det annars inte går att följa beslutsgångarna, säger Christina Örnebjär, (FP).

Ett förtydligande kring projektplanen gjordes, efter påtalanden från oppositionen. Men delen med öppenhet i processen besvaras inte närmare i yttrandet.

– Det är anmärkningsvärt att de inte ordentligt svarar på den kritik som ges. Även om man inte håller med så hör till det att svara. De är fegt att ducka för den kritik som ges.

– Kumla går bra så länge Örebro går bra. Oavsett vilka höga tankar vi vill ha om oss själva så är och förblir vi en förort till Örebro. Utvecklingen är inte avhängig av visionen utan beror på hur hela regionen utvecklas.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons