Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnande besked- eller kanske ändå inte

En presskonferens hölls på måndagen, för att lugna alla dem som senaste dagarna hört av sig med stark oro för läget inom Kumlas skolor. Men skolchefen beskriver en fortsatt svår sits för förvaltningen.

Annons
Mait Walderlo.

Beroende på vem man frågar om situationen för Kumlas skolor, ges det just nu olika beskrivningar av verkligheten.

Måndagens presskonferensen hölls av ekonomichef Johan Hultgren och kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S). De vill lugna alla dem som oroas av situationen för Kumlas skolor med att det enda sparkrav som finns är på 2,4 miljoner kronor, 25 procent av förra årets underskott.

Känns orättvist– Visst har förvaltningen ett hårt arbete framför sig. Men istället för 9 miljoner behöver de bara betala tillbaka 2,4 miljoner. Då känns det orättvist när det ändå blir det ett stort ramaskri, säger Johan Hultgren.

– Räknat utifrån den kostnadsnivå vi haft 2010 räcker inte pengarna. Men kostnader går ju alltid upp och ned. Bara för att man ligger för högt ena året, kan vi inte räkna upp budgeten med lika mycket nästa år.

Mait Walderlo, som av personliga skäl inte deltog på presskonferensen, ger en annorlunda bild av situationen.

I telefon direkt efter presskonferensen beskriver hon ett beting på 11 miljoner kronor som hennes förvaltning har att arbeta med, för att kunna klara politikernas krav om att hålla sig inom årets budget.

– Jag kan inte uppfatta mitt uppdrag annorlunda än att vi ska hålla budget. Och förutom de 2,4 miljonerna som vi bär med oss av underskottet sedan förra året, måste det då även ske en verklighetsanpassning då vi tidigare iklätt oss en för stor kostym, säger Mait Walderlo.

En mycket tuff uppgift vilar alltså fortsatt på förvaltningen och dess rektorer. Senast på torsdag ska rektorerna lämna in sina förslag på åtgärder för att få budgeten i balans, med en konsekvensbeskrivning av vad det kommer att innebära för verksamheten. Deras skrivelser kommer sedan att presenteras för nämnden den 7 april.

Har ni en rimlig chans att lyckas, eller är det dags för dig som skolchef att sätta ner foten gentemot politikerna och kräva mer pengar?– Det är för tidigt för mig att säga efter bara ett halvår på min tjänst.

– Under innevarande budgetår kan jag inte göra annat än säga att vi ska hålla den. Inför budget 2012 byter jag däremot lite skepnad- då kommer jag tillsammans med rektorerna att äska om de pengar vi ser att vi behöver.

Det pågår just nu ett arbete med att se över organisationen inom barn- och utbildningsförvaltningen. Ett av de främsta syftena där är att få fram hur man på bästa möjliga sätt använder befintliga pengar.

Lennart Eriksson tror inte att de bekymmer skolan i Kumla har i dag beror på för lite pengar. Utan på hur skolpersonalen organiserar sig.

– Det finns egentligen inga likhetstecken mellan pengar och resultat, säger Lennart Eriksson under presskonferensen.

Det blir Mait Walderlo och skolpersonalen som under året får visa om den tesen stämmer eller inte.

Mer läsning

Annons