Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madagaskisk danslycka

Man kan vara lycklig med lite, och extra roligt blir det när musiken får ta plats i tillvaron. Det ville bröderna Kilema och Nesta förmedla till Kumlas barn under den gångna veckan.

Annons
FÖRENANDE DANS. ”- För en kort stund sedan hade vi aldrig träffats, nu har vi både dansat och sjungit ihop”. Kilema och Malmens elever fick det att gunga inne på Folkets hus.

Folkets hus i Kumla har haft finfrämmande under veckan: En av Madagaskars främsta musiker, Kilema, intog då scenen tillsammans med sin bror Nesta. Instrumenten var alla återvunna av det naturen och omgivningen i Madagaskar har att erbjuda. Sammanlagt 1500 av Kumlas elever fick uppeva deras levnadsglada musik och sång, och själva vara delaktiga i den musikaliska resa till världens fjärde största ö.

Under NA:s besök är det elever från Malmen som finns på plats. Deras intresse fångas genast av Kilemas föreställning.

- Madagaskar är ett fattigt land, men vi är lyckliga ändå för vi har musiken. Och för att spela behövs inga dyra nyinköpta instrument, förklarar Kilema.

En av lärarna översätter fortlöpande engelskan för barnen, som dock förstår ett och annat ord direkt då Kilema visar mycket tydligt och pekar.

Ett av de första instrumenten som Kilema visar upp är gjord av en mjölkburk med stenar inuti, fäst på en pinne. Där finns även det stora torkade pumpaskalet som vänt upp-och-ner mot golvet blir en perfekt trumma. Nationalinstrumentet Valiga är gjort av ett stort strängat bamburör. Till mandolinen används fiskelinor och häftstift och Kilemas eget favoritinstrument Marovany har cykelkablar som strängar.

- Nu ska jag berätta en hemlighet för er från mitt land- vi har ord för hur många gånger man ska applådera som deltagare i musik och dans.

Kilema lär ut orden för både en, fyra och tio taktfasta stora handklappningar och barnen är inte sena att haka på, vissa så ivriga att de nu står upp i bänkraderna på Folkets hus.

Kilema hade också present till både Kumlas elever och hela Sverige under den gångna turnén: han lärt sig sjunga Björn Afzelius Sång till friheten på svenska. Den blir ett stilla inslag i en annars mycket fartfylld timme.

Som avslutning får barnen lära sig några danssteg och snurra runt när Kilema instruerar och Nesta spelar på trumman.

Efteråt blir det rena fans-hysterin då barnen flockas nedanför scen för att få ett K skrivet på armen, och för att det ska bli lättare att bryta upp från den roliga föreställningen följer Kilema barnen ända ut.

På Malmen finns 22 olika modersmål. Lärare Maria Lorentzon berättar att det efter föreställningen blev många frågor om musiken med en diskussion där barnen berättade erfarenheter från sina egna hemländer.

Bakom inbjudan stod Kulturskolan i Kumla via Kultur i Skolan, där pengar getts från både kommunen och från Statens Kulturråd.

Pumpatrumma. ”Först äter vi pumpan. När den torkat blir den en trumma”.
Bröder från Madagaskar. Kilema och Nesta har besökt Sverige under varje turné de senaste åren.
Mandolin. ”Av fiskelina och häftstift på en bit träd blir det en mandolin”.

Mer läsning

Annons