Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majblommepengarett ljus i vintermörkret

Utbetalningarna av försörjningsstöd ökar. Många nya familjer behöver stöd för att klara sitt uppehälle. Även på andra håll märks de tuffare tiderna. Exempelvis får Majblommekommittéer och Svenska kyrkans diakoni kontakt med fler hjälpbehövande.

Annons
Kuvertutdelare. Det blev kassören Siv Jerlströms uppgift att dela ut kuverten. Här är det Tesfamariam Berhane som tar emot kuvertet.

Blomman du köpte i april gör fortfarande nytta. I Kumla har Majblommekommittén gjort det till en tradition att kring jul dela ut en slant till nyanlända flyktingbarn.

Ungdomarna på Frejgården var först ut med att få en julklapp. Och en kväll i förra veckan när snön singlade ner i eftermiddagsmörkret dök ett tiotal yngre flyktingbarn och deras föräldrar upp hos Livskällan på Sveagatan.

– I år är det femtonde året och vi ger ett kuvert med pengar till alla barn upp till 18 år, berättade Siv Jerlström från Majblommekommittén när hon förklarade tanken med presenten och vad en majblomma är för något.

En efter en, allteftersom de blev uppropade, kom barnen fram och fick ta emot ett kuvert med ett handskrivet God Jul på. Kuvertet innehöll 300 kronor tänkta att användas till något barnen vill ha.

Tesfamariam Berhane, en av kvällens klappmottagare, skulle använda pengarna till att köpa en julgran.

De 300 kronorna är en välkommen förstärkning till det introduktionsbidrag de nyanlända flyktingarna får under sina första två år i Kumla.

Vid sidan om julklappspengen så är alla andra pengar Majblommekommittén delar ut gensvar på ansökningar man får. Behoven finns överallt om man tittar lite närmare. Barnen kommer i kläm när det saknas pengar i familjerna.

– På försommaren får vi alltid in ansökningar från barn som behöver bidrag till examenskläder.

En vanlig ansökan är kontantbidrag till glasögon.

– Det är olika från kommun till kommun, men Örebro läns landsting ger inte hjälp till glasögonköp, säger Siv Jerlström.

Andra saker som barn i Kumla vill ha hjälp med är medlemsavgifter till idrottsföreningar, skor, stövlar och ibland bidrag så att de kan göra något roligt på sommaren, som till exempel att åka på kollo eller läger.

Fotnot: Omkring hälften av intäkterna från försäljningen av Majblommor stannar i någon av de 700 olika lokalföreningarna.

Egen present. Knappt ett och ett halvt-åriga Hodan Hussein Mohamud Makaran var en av barnen som fick en julslant av majblommekommittén.

Mer läsning

Annons