Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fick inte ut offentliga uppgifter

En man i Kumla har massbeställt personuppgifter från folkbokföringen med förklaringen att han ska ha dem för släktforskning och privat forskning. Men både Skatteverket och Kammarrätten har sagt nej, trots att det är offentliga uppgifter.

Annons

Mannen har begärt uppgifter för 92 personer, för flera av dem vill han även ha uppgifter om anhöriga. I en del av beställningarna har han bett att få personbilder och tidigare adresser.

Beställningarna har kommit till olika kontor som Skatteverket har.

Verket ville ha förklaring till en så omfattande beställning och mannen sa då att uppgifterna skulle användas för privat bruk, egen forskning och släktforskning – men inte bli offentliga. Skatteverket avslog mannens begäran med förklaringen att myndigheten kan säga nej till att lämna ut uppgifter om det kan antas att enskilda personer kan lida men av att de lämnas ut.

Mannen överklagade beslutet till Kammarrätten. Han hade då ytterligare en förklaring: Han behövde även uppgifterna för att han skulle öppna firma och ville etablera kontakter. Men Kammarrätten godtar inte förklaringarna och avslår mannens överklagan.

Mer läsning

Annons