Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många gratulanter till Greta Karlsson, 100 år

När Greta Karlsson fyller 100 år kommer solen fram för första gången på över en vecka och fikarummet på Solbacka fylls av släkt och vänner som vill fira henne.

Annons
Greta Karlsson, 100 år, här tillsammans med dottern Gertrud.

Vad ställer man för inledande fråga till någon som fyller 100 år?

Besöket börjar trevande. Men sen visar det sig ju att frågor i Greta Karlssons fall nästan är överflödiga. För hon berättar ju så gärna på egen hand.

Ju längre tillbaka i tiden, ju tydligare är Gretas minnen.

Hon föddes utanför norrländska Kramfors, som äldst i syskonskaran av sex barn. Mamman blev ensam med barnen och var även cancersjuk, så för Greta blev det att hon tidigt hjälpte till hemma.

– Det har varit fullt av arbete i mitt liv, och det är något som jag trivts med. När jag var 16 år började jag jobba som jungfru åt ett lantbrukarpar, berättar Greta.

Det var också arbete som förde henne ner till Örebro län. När barnen Gertrud och Kjell var små bodde familjen i Starketorp utanför Askersund.

– En sommar var vi 80 personer samlades där hemma! säger Greta och det är något som dottern Gertrud också minns väl:

– Ja, det var alltid ett mycket öppet hem. Den där natten låg det släkt och vänner överallt och sov då natten kom. Vi tog under många år också emot både sommarbarn och fosterbarn.

Berättelsen avbryts av ännu en gratulant: Gunnel Kask, som är ordförande i Kumlas socialnämnd.

– De andra politikerna var upptagna, men jag tyckte att det allra viktigaste för mig i dag var att gå hit till dig, säger Gunnel Kask.

Greta behåller Gunnels hand i sin under en lång stund och tackar så mycket för gratulationen. Lite förvirring uppstår när Gunnel Kask säger något om Solbacka, Gretas hem sedan fem år tillbaka. Det ligger så nära i tiden att Gretas minne sviker henne.

Gunnel Kask, socialnämndens ordförande i Kumla, gratulerar Greta Karlsson på den stora dagen.

Mer läsning

Annons