Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nya i nya fullmäktige

Om en dryg månad är det dags för upprop i Kumlas nyvalda kommunfullmäktige. Många politiker är bekanta, men knappt 40 procent av ledamöterna är nya.

Annons

Sammanlagt deltog 13 077 Kumlabor i kommunvalet. Knappt 4 000 av dem valde att sätta ett kryss framför en favoritkandidat. Hur Kumlaborna satte kryssen på valsedlarna i kommunvalet hade i slutändan inte så stor betydelse för vem som tar plats i kommunfullmäktige.

Undantaget är Kristdemokraterna. Siv Jerlström tog sig från sjätte till andra plats och därmed tar en av KD:s tre fullmäktigestolar.

Förre kommunalrådet Dan-Åke Moberg fick flest kryss av socialdemokraterna. Sammanlagt kryssades han av 386 väljare, vilket är 92 fler än sin efterträdare Lennart Eriksson. Eftersom Moberg redan innan stod på valbar plats hade inte kryssen någon praktisk betydelse. Det moderata oppositionsrådet Maria Haglund kan glädja sig åt många personkryss. På 348 av moderaternas valsedlar var hennes namn markerat.

Vänsterpartisten Lisa Claesson fick förvisso flest kryss av alla vänsterpartister, men föll på regeln som säger att man måste få minst 50 kryss eller fem procent av det totala antalet röster.

Miljöpartiet vann ytterligare ett mandat och det tas av Marcus Thörn, en grön ungdom, som med sina 19 år blir yngst bland de folkvalda i Kumla.

Ett avhopp från listan är redan aviserat. Det är Niklas Johansson som inte tänker sitta i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Hans namn skrevs ditt på valsedlar trots att han själv inte kandiderade. Det blir länsstyrelsen som så småningom fastslår vem som blir hans ersättare.

Men namnen här intill är de som kommer att ropas upp när det nyvalda fullmäktige träffas för första gången 15 november. Då håller en ”nybörjare” i klubban. Det är Mårten Blomquist, som ersätter Sölve Persson. Precis som Persson har Blomquists främsta engagemang tidigare varit i landstinget.

Mer läsning

Annons