Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många sjukskrivna bland Kumlas personal

Nya personalchefen Eva Johansson har fått ett rejält bekymmer att bita i: sjukskrivningstalen bland personalen ökar. Särskilt gäller detta på barn- och utbildningsförvaltningen och på socialförvaltningen.

Annons

- Att få ner sjukskrivningstalen är ett av vårt högsta prioriterade områden och något som vi alla tillsammans måste jobba med varje dag, säger Eva Johansson om de siffror som redovisas i faktarutan här intill.

Vad uppger personalen för orsaker bakom sina sjukskrivningar?

- Det är hela spektrat från psykiskt till fysiskt, att man bland annat känner att man inte hinner med det man vill.

Som ett led i att personalen ska må bättre och att ge cheferna stöd i sitt arbete jobbas det intensivt med rehabilitering. Kontinuerlig uppföljning ska ske och tydliga rutiner finnas. I det förebyggande arbetet nämner Eva Johansson landstinghälsan som en viktig aktör.

- Det är viktigt att se varandra, och att föra en dialog kring de ohälsosamma saker som uppstår efter vägen.

Vilket är ditt eget ansvar?

- Jag tar upp problemet i chefsgruppen och följer upp vilka åtgärder som genomförs.

– Jag vill egentligen se förbättringar fort, men det är samtidigt viktigt att se att det är en process där det tar tid i anspråk att få till en förbättring.

Sjukskrivningar i Kumla

Sjukfrånvaron i procent av den totalt arbetade tiden var vid halvårsskiftet 7,10 procent. Det är 0,72 procent högre jämfört med samma tidsperiod föregående år.

Högst sjukfrånvaro har barn-och utbildningsförvaltningen med en ökning på 1,56 procent till 7,70 procent, och socialförvaltningen med en ökning på 0,53 procent till 8,29 procent.

Antalet långtidssjukskrivna har ökat med 4,60 procent och var vid halvårsskiftet 44,68 procent av den totala sjukfrånvaron.

Det är fler kvinnor än män som är sjukskrivna och flest i åldern över 50 år.

Mer läsning

Annons