Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslande konstnär med mycket på gång

I en fräsch källarlokal sitter en rastlös konstnär. Han målar, tatuerar och lackerar. Tommie Gyllin är en kumling med mycket på gång.

Annons
MÅNGSYSSLARE. Tommie Gyllin i sin tatueringsstudio i Kumla.

Kaffekokaren puttrar, och ur högtalarna strömmar reggae från en nyligen införskaffad skivspelare.

– Det blir så mycket bättre på LP. Det där knastret behövs för känslan, säger Tommie Gyllin.

Han sitter i en hörnsoffa i sin tatueringsstudio på Köpmangatan i Kumla. På väggen hänger skisser och blyertsteckningar. Stilen är utpräglat egen, och den är svår att stoppa in i ett fack.

– Jag vet inte riktigt, kanske new school? säger Tommie Gyllin och skrattar.

Men han gör inte bara tatueringar. Genom åren har Tommie testat det mesta inom konst, från vattenfärg och akryl till motivlackering och lerskulpturer. Intresset väcktes med en läxa i Bild när han gick i nian – att måla en tavla med valfritt motiv.

– Jag målade en jordglob med en stor ros som växte ur den och små gubbar som klättrade upp för rosen. Det var första gången jag tyckte att det blev något bra.

Sedan dess har det bara fortsatt. I dag är Tommie 31 år och en uppsjö av erfarenheter rikare. Han är en av de drivande bakom Kumlapuben, arbetar för ett bemanningsföretag och har nyligen öppnat sin tatueringsstudio.

– Jag hoppas studion ska kunna ge ett lönsamt yrke.

Han förklarar det som att det kliar i händerna, att han hela tiden vill skapa och testa nya saker. Genom åren har Tommie hunnit prova på en rad olika yrken, och verkar trivas med att syssla med lite allt möjligt.

– Jag gör det mesta, och på varje ställe man är lär man sig något nytt.

Konsten har alltid funnits med, oavsett vad han gjort. Tommie berättar om en projektanställning han hade på Sakab för några år sedan. En maskin byggdes för att ta ur koppar ur gamla tv-apparater. Tommie var en dem som stod i slutet av bandet, där koppartrådar togs loss för hand.

– Det kom mycket annat på det där bandet, som egentligen skulle sorterats bort tidigare i processen. Mycket av det hade roliga former, så jag brukade bygga gubbar och andra skulpturer av det.

Nu hoppas han att tatueringsstudion ska utvecklas och vidgas. Han vill kunna erbjuda allt från porträttmålning till motivlackering av hjälmar och motorcyklar.

– Tyvärr kräver ju lackeringen både utrymme och ordentlig ventilation, så just nu kan jag inte göra det. Men jag får förfrågningar om det hela tiden, och vill gärna ha möjlighet att göra det i framtiden.

Men just nu får han hålla sig till tatueringar, tavlor och en och annan väggmålning. Han har redan haft tre kunder under nålen, och har tre till inbokade i mellandagarna.

Närmast på schemat står dock lekparken med dottern.

– Hon är ett helt fantastiskt litet yrväder.

Mer läsning

Annons