Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manicken räknar varv

Mysteriet med manicken torde vara löst. Svaret från NA:s läsekrets är att det vackert formgivna föremålet är en varvräknare.

Annons

Veteranbilskännaren Malte Hammarin bad i gårdagens NA om förslag på vad den märkliga manick han haft i sin ägo i fyrtio år egentligen har för funktion.

Det som Munktellmuseet i Eskilstuna, Tekniska museet i Stockholm och London Transport gått bet på fixade NA:s läsekrets. Till Kumlaredaktionens telefon och från kommentarer på nätet kan vi dra slutsatsen att det är en varvräknare.

– Man sticker in spetsen i centrum på ett hjul och kan på så sätt få reda på dess varvtal, berättar Yngve Fallberg i Finnerödja.

– Numera sköts sånt med elektroniska hjälpmedel, fortsätter Yngve.

Yngve har en egen varvräknare som han köpte på 1940-talet. Med den har han bland annat kunnat kolla varvtalet på några av de ångmaskiner han samlar på.

Kanske kan någon vara lite ledsen över att signaturen Sofie på NA:s webb inte får rätt i sin gissning på vad Maltes manick egentligen var. Hennes förslag, med glimten i ögat, var att det var en nyckel som öppnar dörren till ett parallellt universum.

Mer läsning

Annons