Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maratonmötet kan hamna i rätten

Måndagens röriga kommunfullmäktige kan bli en sak för Förvaltningsdomstolen i Karlstad. En utebliven ersättarplats i kommunstyrelsen står på spel.

Annons
Det var mycket

Det var en ovan situation för fler än de nyvalda kommunfullmäktigeledamöterna. Mötet ajournerades flera gånger inför omröstningarna om vem som skulle röstas fram till olika poster i nämnder och bolag.

– Det blev virrigt i och med diskussionen om proportionella val, säger Jan Engman (C).

Flera gånger under kvällen gjordes justeringar av handlingarna för att korrigera det som föreföll vara felaktiga sätt att räkna fram hur röstningen skulle genomföras.

Vanligtvis brukar politiker motionera genom att lämna in förslag. Den här kvällen fick de 45 ledamöterna motionera genom att gå till valurnan tiotalet gånger.

Och sämjan mellan forna samarbetspartier var det si och så med. Det var i själva verket det som gjorde att det fanns så många olika förslag att välja mellan när andre vice ordförande skulle väljas till nämnder och bolag.

Jan Engman drar paralleller med en filmklassiker när han ska beskriva måndagskvällen.

– Det här är som Akira Kurosawas ”De sju samurajerna”. Det är en grym och bestialisk film som slutar med att alla dödar alla, säger Engman och tycker att det bildligt talat skildrar politikermötet i måndags.

Det finns dock en avgörande skillnad. Bioversionen av filmen är bara två timmar och fyrtio minuter lång. Fullmäktigemötet varade nästan sex timmar. Riktigt så lång tid hade kanske inte fullmäktigemötet behövt ta, oaktat att det är ett helt nytt politiskt läge i kommunen både med en blåröd majoritet, Sverigedemokraterna som tredje största parti och en osamlad opposition.

Socialdemokraternas nyvalda kommunalråd Andreas Brorsson inflikade suckande när NA:s reporter förhörde sig om hur det låg till med lottdragningen att tjänstemännens förarbete inför fullmäktigekvällen skulle kunna ha varit bättre.

– Det är ju ingen enkel procedur bara att genomföra val på det här sättet.

Centern och Kristdemokraterna överväger att överklaga åtminstone valet till kommunstyrelsen.

– Vi måste invänta det justerade protokollet, men det lutar åt att vi tar det till förvaltningsdomstolen, säger Jan Engman.

Det partierna vill ha granskat är huruvida det gick rätt till när Per Holm gick miste om en ersättarplats i kommunstyrelsen. Den platsen gick i stället till en sverigedemokrat. Därmed har alla partier i fullmäktige utom KD ordinarie plats eller ersättarplats i kommunstyrelsen.

– Det gör att KD, som enda parti, skulle bli helt utestängda ur det högsta förberedande organet i kommunen, säger Jan Engman.

Mer läsning

Annons