Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marko blev blåst på körkortet

De var klara och godkända med utbildningen till yrkesförare på Trafikcenter. Men examinatorn blir inte blir behörig förrän den 1 juli. Nu måste alla elever göra om uppkörningen.

Annons
Med ett färskt körkort avklarat var det bara att börja jobba, trodde eleverna på utbildningen till yrkesförare. Det gick inte. Examinatorn får sin behörighet först den 1 juli, och nu får eleverna göra om körkortsprovet.

Den 11 juni var Marko Gravehills klar med utbildningen till yrkesförare på Trafikcenter i Kumla. Det hade han intyg på. Han väntade på att få sitt C och E-körkort, men det dröjer.

– Jag fick ett telefonsamtal och de sa att alla måste göra om provet och uppkörningen, ändå har jag intyg på att jag har klarat alla kurser. Jag trodde de skämtade med mig, säger han.

Han berättar att de i början av kursen blev lovade att när de var klara så skulle de ha ett körkort och kunna börja jobba.

– De far ju med osanning. Ni står vi 40 stycken utan körkort. Jag väntar på mitt så att jag kan börja jobba. Jag har så jävla ont i magen så det är äckligt, säger han

Förklaringen har att göra med ett personalbyte. Den lärare som var behörig att examinera för körkort slutade den sista mars. En ny lärare gick då en utbildning för att få behörighet. Han var färdig i slutet av maj och skickade in en begäran till Transportstyrelsen att få förordnade.

– Det var helt klart att detta skulle kunna vara gällande från den 1 juni, säger Christer Svensson, vd på Trafikcenter.

För att kunna skicka in elevernas godkända prov måste den nya läraren ha sitt förordnande. Den 11 juni ringde han Transportstyrelsen och frågade var det fanns.

– De sa att han får det den 1 juli. Vi ger bara den 1 juli, det är reglerna, berättar Christer Svensson.

Elevernas körkortsprov och uppkörning var därför inte giltiga.

– De är grundlurade, men det är vi med, säger Christer Svensson.

Problemet är att tidigare, då Vägverket var rätt myndighet, fick man alltid tillbaka förordnandet direkt. Nu är det dock Transportstyrelsen som sköter det här, och de har en ny regel.

– Vi försökte med dispens, men det är den 1 juli. Punkt. Vi har jobbat hårt hela veckan för att försöka lösa det här, säger Christer Svensson.

Marko Gravehills tycker dock att skolans förklaring är för dålig.

– Om man håller på med sånt här borde man väl hålla koll på sånt, säger han.

Trafikcenter kommer att ha extra individuell utbildning vecka 28 samt från vecka 32 i augusti för att eleverna ska få sina körkort. Det har även lyckats få flera tider för körkortsprov nästa vecka på Trafikverket.

– Vi kommer i första läget att prioritera de som hade jobb för nästa veckas prov, säger Christer Svensson.

Mer läsning

Annons