Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marschrundan har fått nytt liv

Ärtsoppa och mässingsblås var två ingredienser som förgyllde söndagens återinvigning av Regementsmarschen i Sannahed.

Annons
Träd i givakt. Ett drygt 40-tal vandrare tog chansen att följa med i historiens fotspår. De fick bland annat vandra genom grenadjärernas tältlägerplats med sin militärt spikraka trädrader. Foto: Göran Kempe

Från den nya, men ännu så länge halvfärdiga, scenen vid Pukestugan konstaterade kultur- och fritidsnämndens ordförande Stefan Svensson att upprustningen av den historiska vandringsleden i Sannahed inte varit möjlig utan engagemanget från hembygdsföreningen.

– Den egentliga invigningen av Regementsmarschen var 2001, men nu har vi satt upp nya skyltar och röjt utmed leden, sa Jan Klingberg i Kumla-Sannaheds hembygdsförening.

Därpå följde ett guidat varv runt Sannaheds militära historia med Jan Klingberg i täten – iklädd tidstypisk uniform.

Regementsmarschen är i själva verket två vandringsleder i en. Vid söndagens återinvigning leddes de drygt 40-talet premiärvandrarna först genom Grenadjärrundan, och för dem som orkade den avslutande Husarrundan.

– Dom är fina dom där nya blå skyltarna, konstaterade en av premiärvandrarna.

Lika blå var alla de förgätmigej som kantade vandringsleden genom en del av Sannaheds historia som hembygdsföreningen kämpar för att hålla vid liv.

Som av en händelse var det Sannaheds Hemvärnsbataljon som skötte högvakten vid kungliga slottet i Stockholm denna premiärhelg.

Mer läsning

Annons