Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskerad våldsman åtalas

In i huset kom en man med rånarluva och utrustad med järnrör och en kolsyrepistol. I fastigheten fanns två personer som båda misshandlades grovt. Den som kom på ovälkommet besök åtalas nu för grov misshandel och grovt hemfridsbrott.

Annons
Både syskonen och angriparen fördes till sjukhus efter attacken.

Mannen, som sitter häktad, är inte bekant med de båda och har i polisförhören varit osäker på varför han egentligen begav sig fastigheten utanför Kumla.

Mannen och kvinnan, som är syskon, blev slagna i huvudet med järnröret. Systern var på besök hos sin bror.

Hänsynslöst och rått

Kammaråklagare Louise Helleday skriver i stämningsansökan att gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet. Hon hänvisar till att han olovligen tagit sig in i bostaden, dessutom maskerad och utrustad med en kolsyrepistol och ett järnrör. – Vilken typ av pistol det var, och hur farlig, gick inte att veta då. Den riktades mot mannen i huset, säger åklagaren.

Fick blödningarKvinnan drabbades av krosskador, en tillfällig hörselskada och blödde kraftigt. För hennes bror blev följden underhudsblödningar, skrapsår och svullnader.

Båda de angripna gjorde kraftigt motstånd.

– När inkräktaren riktade pistolen mot mannen som bor i huset tog han ett tag om halsen på den som kommit dit. Gärningsmannen föll ihop och blev medvetslös. Mannen och kvinnan startade gemensamt återupplivningsförsök och ambulans larmades, säger åklagare Louise Helleday.

Vapen beslagtogsAmbulanspersonalen tog över återupplivningen.

– Det nödvärn som användes har man rätt till i en sådan situation. Med pistol riktad mot sig och av någon som utan lov tagit sig in och dessutom är våldsam, säger Louise Helleday.

I beslag finns järnröret och kolsyrepistolen samt en kniv. Vid rättegången hålls förhör med både misstänkt och offer. Åklagaren presenterar rättsintyg och fotografier på skadorna.

Mer läsning

Annons