Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlådetestare på Kungsgården

På torsdagen kom SPF:s länsomfattande matlådetestare till Kumla och Kungsgården. Vad resultatet blev är höljt i dunkel till höstens läkarstämma i Älvsjö.

Annons
Kungsgården i Kumla var ändstation SPF:s länsomfattande matlådetest. På menyn stod kalops som den åtta personer starka testpatrullen hade att bedöma. Att det var kalops var bestämt redan för nio veckor sedan av kommunens kostchef. Resultate av matlådetestet kommer att redovisas på läkarstämman i Stockholm i november.

Under våren har Sveriges Pensionärsförbunds Örebrodistrikt åkt runt i länets samtliga kommuner för att betygsätta de matlådor som levereras ut till de äldre i kommunerna. Målet är att se hur näringsvärdet, kvaliteten och användarvänligheten är av matlådorna.

Projektet som bekostats av SPF centralt med 80 000 kronor, har letts av Ulf Grell.

– Vi tittar på det mesta. Till exempel var den här matlådan i Kumla väldigt lätt att öppna – det har de inte varit i alla kommuner.

Det var mycket den åtta personer starka lokala testpatrullen förstärkt med projektledaren Ulf Grell och SPF:s ordförande i Örebrodistriktet Roland Edlund hade att bedöma.

De åtta i Kumlas testpatrull ingick i SPF:s sociala kommitté och har på så sett möjlighet att påverka i kommunen sociala råd.

Utseende, smak, hantering, konsistens, mängd, temperatur med mera skulle betygsättas. Dietist Stina Engelhart har även fått uppdraget att ta reda näringsvärdet i respektive kommuns matlåda.

– Jag hoppas att det här kommer att innebära att matlådorna som leveras ut till de äldre ska bli ännu bättre än i dag, sade Ulf Grell.

Vid höstens läkarstämma i Stockholm kommer SPF att presentera resultatet av matlådetestet.

Roland Edlund undrade därför om Kumlas kostchef Eva Sjögren var beredd att medverka vid läkarstämman och försvara de matlådor som delas ut i kommunen.

Mer läsning

Annons