Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med personliga träskor tar Janne steget ut på marknaden

”Nyinflyttad”. Kanske borde en sådan skylt hänga på dörren till den lilla skoindustrin. Det är nu en dryg månad sedan Janne Danielsson började göra färgglada träskor på Villagatan.

Annons
Janne Danielsson, tillverkar färgglada träskor i skostaden Kumla.

Rent faktiskt borde man snarare kalla Janne Danielsson en återvändare. Uppvuxen i Kumla och med sin första anställning på skofabriken Excelsior som drevs av hans farbröder.

– Sedan har jag spikat träskor runt om i olika fabriker i Närke i 45 år, säger Janne utan att se det minsta trött ut över det.

Faktum är att han beskriver det dryga året utanför träskotillverkningen som det värsta i sitt liv. Han blev av med jobbet 2011 när det företag han var anställd i flyttade till Bosnien.

– Det var ett hemskt år.

Han sökte jobb utan att få napp och fastnade i tankar om att han inte dög till något. Depressionen lurade runt hörnet. Vändningen blev när en kompis ringde och sa: ”Nu kör vi”.

Janne kallar kompisen affärsdriven och det var han som till slut såg till att det de båda hade tuggat om i flera år efter att kläckt idén i en bastu i Viby: De startade egen tillverkning av träskor. – Egentligen har jag drömt om det i trettio år, men har hela tiden funderat över om jag skulle våga ta steget.

Men med knuffen från kompisen föddes Star clogs 2012. Först höll de till i kompisens garage i Adolfsberg. Han har nu fått annat att göra och Janne bestämde sig för att fortsätta på egen hand. Sedan i januari hyr han in sig på tio kvadrat i Sven Johanssons skofabrik på Villagatan.

Någon större omfattning har produktionen inte haft hittills. Det har varit på hobbynivå vid sidan om det fönsterputsarjobb Janne fick efter ett tag.

– Vi har inte marknadsfört det så hårt, det har fått växa i lagom takt, säger Janne som numera skulle kunna titulera sig skofabrikör eller vd, som på den gamla goda tiden i Kumla.

Hans idé är dock inte att hålla på med massproduktion av samma sorts skor i olika storlekar. Det som kallades partiskomakeriet och var Kumlas bidrag till skovärlden i mitten av 1800-talet.

– Varje träsko från mig ska vara unik. Det är tanken. Helst vill jag hjälpa kunder som vill göra sin egen träsko.

Det har bland annat resulterat i att han i samspråk med en fåruppfödare gjorde en träsko med ovandelen i fårskinn.

Det är det personliga och egendesignade som är Jannes nisch. Det är med den sortens träskor han är på väg ut på marknaden – eller rättare sagt marknaderna.

Han har redan varit knalle på en rad marknader och märker att hans färgrika skor fungerar lite som magneter och lockar besökare. Inte alla köper, men ...

– Nu är det pastellfärger som gäller. Folk blir glada och berömmer skorna. Det är också roligt att träffa dem man säljer till.

Janne ser vad folk sätter på fötterna. Han har noterat att TV-kocken Per Morberg har träskor av det här snittet när han lagar mat i rutan.

Mer läsning

Annons