Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallstölder ett växande problem

Stölderna av metallskrot, bilbatterier och koppar-kablar är ett växande problem vid kommunens återvinningscentral i Kvarntorp.

Annons

– Vi har börjat titta på om vi ska installera kameraövervakning vid återvinningscentralen, säger Anders Larsson som är arbetsledare vid kommunens renhållningsverk.

Som det är i dag är det väktare från bevakningsföretag som med jämna mellanrum tittar till återvinningscentralen, något som inte verkar avskräcka metalltjuvarna.

Anders Larsson berättar att centralen i Kvarntorp har påhälsning av metalltjuvar som stjäl osorterat metallskrot ett par gånger i veckan och ett par gånger i månaden försvinner bilbatterier samt kopparkablar.

Organiserade metalltjuvar

Stölderna är ofta av storleksordningen att det finns anledning att tro att det är organiserade metalltjuvar som varit framme. Vid varje stöld går kommunens renhållningsverk miste om en intäkt på 2 500 kronor per ton stulet metallskrot.

För cirka två veckor sedan stals mellan 200 och 300 bilbatterier – värda 10 000 kronor – ur en låst container vid återvinningscentralen. För att komma åt bilbatterierna hade tjuvarna först klippt sig igenom stängslet runt anläggningen. Sedan hade de tagit sig in i containern genom att bryta upp ovansidan.

Det är inte bara värdet på det stulna som kommunen går miste om, oftast innebär stöldraiderna att det blir kostnader för skador på staket, lås och containrar.

Ingen miljömedvetenhet

I fallet med stölden av bilbatterierna kan man också undra över vad som händer med syran i batterierna. I det fallet föreligger det stor risk att syran hamnar i avloppssnäten eller direkt i naturen.

– Jag tror i alla fall inte att tjuvarna har samma miljömedvetenhet som vi har, säger Anders Larsson.

Mer läsning

Annons