Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag till skolprojekt

Kumla kommun har fått 480 000 kronor av länsstyrelsen för att tillsammans med Rädda Barnen och Degerfors kommun genomföra skolprojektet ”Det handlar om kärlek” under kommande läsår. Syftet är att ge högstadieelever information om hedersrelaterat förtryck.

Annons

– Projektet handlar om hedersrelaterat våld men även om kvinnans rättigheter över huvud taget, berättar Catarina Carlsson, socialchef på Kumla kommun.

Kommunen och Rädda Barnen kommer under läsåret 2011/12 ordna skolveckor då de under en veckas tid finns på en skola och informerar om barns rättigheter, presenterar olika myndigheter och genomför bland annat värderingsövningar med eleverna.

Pengarna från länsstyrelsen kommer att gå till att anställa en projektledare.

Hoppas nå ungdomar– Vi hoppas att vi kan nå de ungdomar som vi inte når i dag, och stärka förtroendet för socialtjänsten, säger Catarina Carlsson.

Tidigare har ”Det handlar om kärlek” anordnats i bland annat Värmland, där Teresa Dahlström är projektledare.

– Det har alltid varit någon på varje skola som vi får kontakt med som har en situation som inte är förenlig med barns rättigheter.

Teresa Dahlström berättar även att fler har hört av sig till tjej-jouren efter projektveckan.

Chat om hedersvåld– Det är jätteviktigt att man känner till sina rättigheter men också att man vet vart man ska vända sig, säger Teresa Dahlström.

En del i projektet är därför att berätta om vad man får för hjälp hos varje enskild organisation som är med under skolveckan.

– Efteråt satsar vi mycket på uppföljning, vi lämnar kontaktkort och har en webbsida med en msn-chat.

Mer läsning

Annons