Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonunderskott för skolorna- igen

Barn- och utbildningsförvaltningen är återigen ett kommunalt sorgebarn i Kumla. När året närmar sig sitt slut visar ekonomin på 9,5 miljoner kronor i underskott.

Annons

Innan sommaren riktade revisionen kritik mot kommunen för bristande styrning och kontroll på kostnaderna för Kumlas skolor.

Och läget har inte förbättrats sedan dess: Minus 9,5 miljoner kronor är de dystra siffrorna som nu redovisas. Nästan lika mycket som förra året, trots att budgetramen inför 2013 förstärktes med 4,5 miljoner kronor och senare ytterligare 7,6 miljoner kronor tillfördes.

Dessutom framförs det i senaste månadsrapporten att det finns brister i den interna redovisningen, som gör att bedömningarna kring ekonomin försvåras och blir tidskrävande.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) pratar oftast hellre om utmaningar än problem, men i fallet med ekonomin för Kumlas skolor finns det inget förmildrande:

– Där är det ett problem för oss, helt klart. Vi får hoppas att den genomlysning av verksamheten som nu görs hjälper oss att hitta svaret på det som felar.

Annica Moberg, som tog över som nämndordförande i barn- och utbildningsnämnden i augusti, är inte gladare hon.

– När vi lägger in nya pengar vill vi ju också att det ska märkas. Men verksamheten fortsätter att göra över med mer pengar än vad man har. Man tar inte tag i sina underskott.

Varför läget är som det är har Annica Moberg inga svar på i dag.

Nu görs en ekonomisk djuplodning, där tillförordnade barn- och utbildningschefen Jukka Tekonen är ledande, på samma vis som han tidigare utredde socialnämndens verksamhet och där ekonomin nu är betydligt mer stabil.

– Vi får hoppas att det blir så även för barn- och utbildningsnämnden nu, säger Annica Moberg.

Så Jukka Tekonen är frälsaren som tar bort alla era bekymmer?– Nej, ingen frälsare, men erkänt duktig på att utreda organisationers styrning och ledning.

Den största minusposten återfinns på personalsidan: där har kostnaderna överstigits med nio miljoner kronor, varav hela fem miljoner är vikariekostnader.

Varför så många vikarier behövts tagits in och orsakerna till den ordinarie personalens frånvaro, är saker som också det just nu undersöks närmare.

Nämnden brukar fatta beslut om sin budget för nästa år på sitt decembersammanträde, som sker nu på onsdag. Men i år har man tvingats skjuta fram det beslutet.

– Vi måste ha mer tid för en djuplodning av det här, och väntar därför till januari med beslut, säger Annica Moberg.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons