Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövecka med fisk i fokus

Naturskyddsföreningen i Kumla har flera lokala aktiviteter i samband med Miljövänliga veckan. Årets tema är hotade fiskar och skaldjur.

Annons

Ibland kan det vara motigt att arbeta för djuren och naturens bästa. I 15 års tid har Ingalill Teljå, från Naturskyddsföreningen, kämpat för att försäljningen av jätteräkor ska upphöra.

De odlas ofta i dammar som förstör både naturen och försörjningsmöjligheterna för lokalbefolkningen.

– Trots våra ansträngningar säljs jätteräkor fortfarande, även om kanske försäljningen minskat något, säger Ingalill Teljå.

I samband med årets Miljövänliga vecka, som inleds på lördag, kommer medlemmar ur Naturskyddsföreningen att göra besök hos Kumlas restauranger och butiker för att se om hotade fiskar och skaldjur säljs där.

För samtidigt är ju både fisk och skaldjur nyttig mat för oss att äta?– Ja, visst är det så. Därför har vi tagit fram en ät-gärna-lista. Där finns bland annat Hjälmargösen, abborre och ansjovis.

På lördag finns Naturskyddsföreningen på ICA Maxi, där de bland annat serverar gubbröra på ansjovis och ägg. På biblioteket pågår fram till och med 15 oktober utställningen Rädda havets liv. Tisdag 11 oktober blir det där också en föreläsning om fisk. Ellen Bruno, fiskeexpert från Stockholm, kommer då till biblioteket.

Mer läsning

Annons