Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minkfarmare anmäler polisen för förtal

Polisens beskrivning av händelserna vid en demonstration vid en minkfarm utanför Kumla har polisanmälts som förtal. Ärendet har hamnat hos Justitiekanslern.

Annons

Sven-Olof Lannhard, som driver minkfarmen i Skyberga i Hardemo, var inte nöjd med rapporteringen i media efter den demonstration som ägde rum sent i oktober förra året. I både NA och i Radio Örebro framstod det som att han genom provokationer var ansvarig till att demonstrationen slutade i handgemäng, vilket han inte håller med om.

– När jag kontaktade NA, så fick jag klart för mig att man utgått från polisens rapporter av händelsen, säger Lannhard.

Lannhard säger att han efter det vände sig till polisens informatör i Örebro, Mats Nylén, men tycker att han fick kalla handen.

Anmälde

– Jag har inte fått något svar eller någon förklaring till varför man skrev som man gjorde och då återstod inget annat än att göra en anmälan.

Den har sedan skickats vidare till Justitiekanslern, den myndighet som ska se till att andra myndigheter följer lagar och förordningar.

Sven-Olof Lannhard anser att man bör vara försiktig med att lägga in uppgifter i offentliga dokument, som polisrapporter.

– Den polis som var ansvarig för rapporten var med än 100 meter bort när bråket inträffade. Det stör mig. Jag tycker inte att polisen har tagit sitt ansvar.

Polisens informatör Mats Nylén delar inte Lannhards bild av det inträffade. Han uppfattar att det som insatschefen skrivit ner är sådant han var en del av.

– Jag har förklarat för Lannhard att polisen så sakligt som möjligt måste få berätta för media om vad man anser har hänt. Det är dock inte ett juridiskt ställningstagande, utan sedan ska saker prövas i vanlig ordning.

Trots allt säger Lannhard att det han upplever som förtal är en mindre sak i sammanhanget. Han är mest angelägen att polisen håller koll på att de som protesterar mot hans verksamhet följer demonstrationstillstånden.

– Det är klart att man ska få demonstrera, men jag tycker att man bör strama upp villkoren och sedan se till att villkoren följs, säger han.

Mer läsning

Annons