Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna först ut med budgetförslag

UPPDATERAD. I dag måndag kl 13 presenterade moderaterna i Kumla sina budgetförslag inför kommande åren.

Annons

Moderaterna i Kumla vill föra Kumlas utveckling framåt genom att fokusera på kärnverksamheterna och släppa andra delar ut på entreprenad. 

– Om någon annan kan utföra ett jobb lika bra men till ett lägre pris så är det ju mycket bättre, säger moderate oppositionsrådet Mats Hellgren. Han ser för sig ett anbudsförfarande kring allt från vem som ska klippa gräsytorna i kommunen till drivande av kaféer och camping.

Entreprenader ihop med höjning av bolagens borgensavgifter ger 11 miljoner kronor mer till det Hellgren kallar välfärden med vård och skola.

För de kommande åren lägger partiet 4 miljoner kronor 2014, 6 miljoner kronor 2013 och 8 miljoner kronor 2016 till lönehöjningar för kommunens anställda.

– Det ska inte ses som valfläsk, utan att vi tar ansvar för verksamheten. Vi kan inte ha en kommun som ligger still lönemässigt. Det gör oss enbart till en plantskola där kommunens anställda är snara att segla vidare till grannkommunerna som lockar med bättre löner, säger Mats Hellgren.

Grundskolan får en förstärkning nästa år på 5 miljoner kronor, för att tidigare hjälpa elever i behov av stöd.

– En mycket bättre modell än nu när John Norlander-gymnasiet fem i tolv får hjälpa och reparera åt de elever som inte är behöriga till nationella program.

Gemensamma diskussioner över partigränserna har förts inom Kumlas opposition, men för andra året i rad lämnas fyra separata budgetar.

Socialdemokraterna, som är i majoritet ihop med V, ska presentera sin budget på onsdag.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons