Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moovas största önskan: Flytta till Mars

Från början var de närmre 203 000 frivilliga från hela världen. Nu återstår 1 058, varav Moova Spennare i Kumla är en.

Annons

Nej, det handlar inte om någon sciencefictionfilm, utan är helt på riktigt. För Moova har just gått vidare i den första uttagningen i projektet ”Mars One”, där målet är att 2024 bosätta fyra människor på den röda planeten. Nu återstår ytterligare uttagningar, och i slutänden ska 40 personer väljas ut för en förberedande utbildning under sju år. Av dessa 40 får fyra bege sig mot Mars. Enkel resa. För med dagens teknik finns möjlighet att ta sig dit, men inte hem. En svindlande tanke.

Moova ger ett lugnt intryck när vi möts i hennes lilla etta i Kumla. Första frågan är given:

Varför?

Hon skrattar, men försöker sen förklara:

– För äventyret, och för vetenskapen. I det stora hela är jag bara en liten del, medan min hjälp i ett sånt här projekt skulle innebära nåt stort för framtiden och för hela människosläktet.

Men Moovas familj? Vännerna? Klarar hon att lämna allt? Svaret kommer snabbt.

– Jag älskar min familj och mina vänner, men det här är så stort att jag inte kan motstå om jag får chansen. Jag har aldrig lidit av separationsångest, och upplever så starkt att jag måste gå på min egen känsla i det här.

Reaktionerna från hennes närmsta har varit varierade. Allt från försiktig entusiasm till rädsla som visat sig i ilska. Men Moova är säker på sin sak.

– Jag har aldrig sett mig själv i en framtid med Volvo, villa och vovve. Har inget emot barn, men har aldrig haft längtan efter egna.

I hennes famn tävlar de tre små hundarna Chelsea, Råttan och Bilbo om hennes uppmärksamhet. Hon klappar de små ryggarna och medger:

– Jag kommer sakna djur, men om det blir dags kommer ju just de här redan vara borta.

Hon berättar om projektet, och om hur livet på Mars är planerat:

– Man kommer att bo i var sin ”living unit”, som en cirka 75 kvadratmeter stor bostad. Den ska även rymma plats för att odla egen mat. Via teknisk utrustning ska det vara möjligt att kommunicera med Jorden, och även sända tv från Mars.

Under 2014 fortsätter uttagningarna. Om något år vet hon.

Mer läsning

Annons