Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP bekymrade över skolornas vikariesituation

Kan elevernas säkerhet och rätt till utbildning verkligen säkerställas med nu rådande vikariesituation? Det frågar sig miljöpartisterna Britt Eklöf och Carina Riberg, i en nyligen inlämnad interpellation.

Annons

Miljöpartisterna tar i interpellation upp bekymret med att tillströmningen av nya vikarier till kommunens vikariepool är dålig. Detta har i sin tur gjort att ordinarie lärare får svårt att få tag på vikarier vid sjukdomar och ledigheter.

Kumla kommun har främst annonserat efter personer med pedagogisk utbildning, något som MP tycker är bra men som de påpekar samtidigt bidragit till färre sökande.

Som ytterliggare bekymmer nämner Britt Eklöf och Carina Riberg ett nytt system för vikariebokning där färre personal nu har möjlighet att boka vikarier och att ordinarie personal flyttats runt mellan olika enheter i fall där vikarier inte funnits tillgängliga.

Miljöpartiet är rädd för att sjukskrivningstalen ska öka när personalen känner sig stressad.

I interpellationen, som de lämnat till nämnden för livslångt lärande, vill de ha svar på följande frågor:

Hur arbetar förvaltingen för att lösa den uppkomna situationen, både kortsiktigt och långsiktigt?

Kan förvaltingen i det rådande läget garantera elevernas säkerhet, rätt till utbildning och korrekt avgångsbetyg?

I fall av brist på behöriga vikarier, går det då att lösa situationer tillfälligt med annan kompetent personal för att det i första hand inte ska saknas vuxna?

Kan intresserade personer utan behörig utbildning få möjlighet till någon form av fortbildning som kan göra dem mer kompetenta som vikarier?

Mer läsning

Annons